KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

We dansen de salsa

Salsahoofdstad van de wereld: het is een titel die Cali zich eigenhandig heeft toegeëigend, en met het volste recht van spreken. Want waar u ook gaat in de stad – in de taxi, in restaurants, in winkels, zelfs bij de tandarts – overal klinkt de ritmische klank van de salsa. Een avondje dansen in een van de ‘salsotecas’, de salsabars, mag tijdens een bezoek aan Cali dan ook niet ontbreken.

Meer dan 130 salsa-orkesten, duizenden salsastudenten, een honderdtal salsotecas en zelfs een aantal wereldkampioenen: Cali ademt salsa. De stad heeft de uit Cuba en Puerto Rico afkomstige muziek in zijn armen gesloten en zal die nooit meer laten gaan. Of het nu een doodgewone maandag is of een speciale zaterdag: op alle dagen van de week wordt er gedanst, en het liefst tot in de late uurtjes. De wet die bepaalt op welk uur de dansclubs dicht moeten, wordt dan ook lachend ‘ley zanahoria’ genoemd, ‘wortelwet’. Want alleen degenen die zo saai als een wortel zijn, willen dan al naar huis.

Cali, salsahoofdstad van de wereld
Cali, salsahoofdstad van de wereld

Cali

Typisch Cali

Nadat de salsa was overgevlogen uit Cuba en Puerto Rico, hebben de Caleños er in de jaren ’50 een eigen draai aan gegeven. Ze combineerden danspassen van de Afro-Colombiaanse cumbia en merecumbé, de Cubaanse mambo en Amerikaanse charleston en swing, en smeedden die tot iets wat nu als ‘stilo caleño’ bekend staat. Het is een vorm van salsa die bestaat uit razendsnelle ritmes en stappen.

“De Caleños hebben hun eigen swing aan de salsa gegeven”

Feest in een salsoteca

Dansdistrict

Voor een goede avond salsadansen is de wijk Juanchito, ten zuidoosten van Cali’s centrum, the place to be. Er zijn hier minstens 30 salsabars, en regelmatig openen nieuwe etablissementen de  deuren. De bekendste bars bevinden zich op de Vía Casava. Een van de klassieke salsotecas is  Changó, een rokerige nachtclub vol mensen die dansen alsof hun leven ervan afhangt. Ook Agapito is een aanrader. Kom echter niet voor twaalven, want dan is het feest nog niet begonnen.

Discobus

De ‘chiva’ is een typische Cali-attractie: een weekendbus die feestgangers van club naar club rijdt zodat zij zich niet druk hoeven te maken over wie er terug moet rijden. De kleurrijke, traditionele autobus doet zo’n 6 clubs aan. Het is ook mogelijk om met een groep een eigen chiva te huren en zo zelf te bepalen naar welke clubs of bars je gaat. Neem daarvoor contact op met bijvoorbeeld Chiva Rumbo de Lujo of Chivas Rumbahabana.
Veilig van club naar club
Parade tijdens de Feria de Cali

Stad in vuur en vlam

Elk jaar tussen 25 en 30 december staat Cali op zijn kop. Dan is het tijd voor de Feria de Cali. Dit festival stond bij de eerste editie in 1957 nog in het teken van het stierenvechten; in de loop der jaren groeide het uit tot een swingend straatcarnaval dat zijn weerga niet kent. Salsabands, -zangers en -dansers van over de hele wereld reizen er speciaal voor naar Cali, en op elke hoek van de straat zijn er parades, concerten en dansoptredens. Ook gastronomisch is het een feest: overal staan ‘tascas’: kleine, tijdelijke buitenrestaurantjes, die een keur aan Colombiaanse en internationale gerechten serveren.