KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Duiken tussen scheepswrakken

Natuurlijk is duiken bij Bonaire fantastisch vanwege het felgekleurde koraal, de tropische vissen en het heerlijk warme azuurblauwe water. Maar op de bodem van de Caribische zee liggen ook behoorlijk wat scheepswrakken, en die maken het voor de duiker nóg interessanter.

Een wrak is bij uitstek de plek waar zeeleven floreert. Het fungeert eigenlijk als een soort rif: vissen en andere zeebewoners verschansen zich graag tussen de oude planken. Maar daarnaast is wrakduiken ook spannend, omdat de gezonken schepen vaak een herinnering zijn aan interessante en tragische verhalen. Die zullen u in bijzondere sferen brengen. Deze wrakken van Bonaire mag u eigenlijk niet missen.

Een wrak begroeid met koraal
Een wrak begroeid met koraal

Bonaire

“Achter een vreemde plaat op de romp van het schip, werd 12.000 kilo marihuana ontdekt”

De Hilma Hooker

Het verhaal van de Hilma Hooker zou zo een filmscript kunnen zijn. Het schip kampte in 1984 voor de kust van Bonaire met technische problemen. De havenautoriteiten boden hulp aan, maar die werd afgeslagen. De Hilma Hooker lag vervolgens een week lang achter Klein Bonaire. Dit wekte uiteraard de acherdocht van de douane, waarop het schip alsnog de haven werd binnengesleept. Een zoektocht aan boord  leverde niks op, maar een duikteam ontdekte een vreemde plaat tegen de romp van het schip. Wat daarachter verborgen zat was niet mis: maar liefst 12.000 kilo marihuana. Omdat niemand kon achterhalen wie de eigenaar van het schip was, is het naar de westkust van Bonaire gesleept, waar het ging roesten en gaten in de romp kreeg en uiteindelijk zou zinken.

Plaatselijke duikscholen kwamen onmiddellijk in actie en maakten van het wrak een fantastische en veilige duikplek. De Hilma Hooker is inmiddels bedekt met een schitterende laag koraal en sponzen en is een bron van tropisch zeeleven. Zorg ervoor dat iemand in uw groep een camera bij zich heeft: vergeet dan vooral niet te poseren bij de gigantische propeller van het schip – een spectaculair beeld.
De propeller van de Hilma Hooker

De Hesper

Op zo’n 40 meter diepte ligt het scheepswrak van de Hesper. Deze boot zonk in 1988 toen orkaan Gilbert een spoor van vernieling achterliet in het Caribisch gebied. De eigenaar, kapitein Don, had het schip gekocht voor slechts 150 dollar en was bezig met zijn renovatie. Na de orkaan bleek de Hesper echter verdwenen; het schip werd teruggevonden op de zeebodem. Het wrak van de Hesper is een fantastische plek om te fotograferen. Ook (ongevaarlijke) kleine haaien vinden het een reuze interessante plek.
Ontmoeting met een kleine haai
Een grote murene

Het Tug wrak

In het water voor het Bonaire Great Adventures Center ligt een klein maar zeer interessant wrak: de Tug. Kleurrijke vissen cirkelen rond het schip, maar de meest interessante bewoner verschuilt zich vaak binnen in de cabine: hier wordt namelijk vaak een buitengewoon grote murene gespot. Omdat de Tug een populaire duikspot is, kunt u het beste op een doordeweekse dag afdalen. Het wrak is makkelijk te bereiken vanaf het strand.