KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Eco-Mauritius

Mensen zijn relatieve nieuwkomers op Mauritius. Dankzij de geïsoleerde locatie van het eiland in de Indische Oceaan heeft de natuur er de kans gehad zich op een unieke wijze te evolueren. Het bekendste voorbeeld daarvan is de dodo, die hier in 1598 de Nederlandse ontdekkingsreizigers verwelkomde. Het lot van de sullige gigant is welbekend: amper 7 decennia later was er geen enkel exemplaar meer in leven.

Het feit dat de beroemdste bewoner van Mauritius een uitgestorven vogel is, heeft er wellicht aan bijgedragen dat de rest van de fragiele natuur van het eiland inmiddels wél op zijn waarde wordt geschat. Sinds vorige eeuw is menig bedreigde diersoort in een natuurreservaat ondergebracht. Dat is niet alleen goed voor de betreffende valken, schildpadden en vleermuizen, maar ook voor het lokale toerisme. Opdat u niets over het hoofd ziet: hierbij 3 voorbeelden die bewijzen dat Mauritius méér is dan een fabelachtig strand.

Een reuzenschildpad
Een reuzenschildpad

Mauritius

Een mauritiuswever

Tijdcapsule

Een tour over Île aux Aigrettes, een koraaleilandje voor de kust van Mahébourg, geeft bezoekers een aardige indruk van hoe heel Mauritius eruit moet hebben gezien bij de aankomst van de eerste ontdekkingsreizigers. In 1985 werd het in zijn geheel uitgeroepen tot natuurreservaat en zoveel mogelijk ontdaan van uitheemse plant- en diersoorten. Wat resteert is een gezonde inheemse vogelpopulatie van onder andere mauritiuswevers en roze mauritiusduiven. En er leven ook pakweg 20 seychellenreuzenschildpadden, waaronder Big Daddy, een 90-jarig exemplaar.

Het groene hart van Mauritius

Het Black River Gorges National Park herbergt het merendeel van de inheemse flora en fauna van het Mauritius, waaronder een populatie zwarte vleerhonden, die met vleugelwijdtes tot 80 centimeter de grootste inheemse zoogdieren van het eiland zijn. Daarnaast kunnen wandelaars er ook niet-inheemse herten, wilde zwijnen en makaken spotten. Het park is voorzien van maar liefst 60 kilometer aan looppaden met vele uitkijkpunten boven groene valleien, watervallen en kratermeren. Wie de tijd of energie ontbeert om zich aan de wandelroutes te wagen, kan evengoed genieten van een mini-roadtrip door het park.
Uitzicht op Alexandra Falls
Reuzenwaterlelies in SSR Botanical Gardens

Botanisch erfgoed

De 282-jaar oude Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Gardens bij Pamplemousses in het binnenland van Mauritius behoren tot de meest vooraanstaande botanische tuinen ter wereld. Dat is niet alleen te danken aan beroemde bezoekers zoals Nelson Mandela en leden van het Britse koningshuis, die hier een aantal stekjes hebben geplant. Alleen al de diversiteit van palmen is er ontzagwekkend. Maar de échte eyecatcher is een vijver vol Victoria amazonica-waterlelies: hun bladeren kunnen een doorsnee van drie meter bereiken.