KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Heerlijke surfvakantie in Lissabon

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u de naam Lissabon hoort, maar deze stad is een uitstekende plek voor een surfvakantie. Lissabon is de enige Europese hoofdstad aan zee en het gehele jaar door rollen op meerdere stranden de prachtigste golven richting de kust. Vooral in de winter, wanneer de zee ruiger is, stijgen die naar spectaculaire hoogtes. Steeds meer surfers kiezen daarom voor een vakantie in Lissabon.

Wie zin heeft in een warme zonvakantie kan het beste kiezen voor de zomermaanden. Dan is de gemiddelde maximum temperatuur 28 graden Celsius en het kwik daalt over het algemeen niet tot onder de 20. Maar ook in het voor- en najaar is het er vaak aangenaam genoeg om met een wetsuit in het water te springen. Hieronder leest u waar u dit het beste kunt doen, en andere tips die uw surfervaring in Lissabon nóg specialer maken.

Zonnen, surfen en zwemmen in Lissabon
Zonnen, surfen en zwemmen in Lissabon

Lissabon

Surfer in Ericeira

De goede golven van Ribeira D’ilhas

Ericeira ligt iets ten noorden van Lissabon en is een plek waar surfliefhebbers graag naartoe reizen.. Het charmante vissersdorpje vol typisch Portugese witte huisjes herbergt een aantal kleine surfstrandjes. Iets buiten het dorp treft u overigens de meeste surfspots. Zoals Ribeira D’ilhas. Hoewel het er soms wat druk is, wil iedere goede surfer hier in het water liggen als de wind vanaf het land komt en de stroming uit het westen. De golven zijn dan regelmatig en krullen precies op het juiste moment en soepel om.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Ribeira D’ilhas

Surfen en… yoga!

Op verschillende plekken in de badplaats Cascais, op zo’n half uur rijden van Lissabon, worden speciale surf- en yogavakanties aangeboden. Zowel surfen als yoga worden steeds populairder, en beide activiteiten zijn ook nog eens perfect te combineren. Want bij yoga én surfen draait het om balans, coördinatie, flexibiliteit, controle en kracht. De yogalessen worden meestal gegeven vóór het surfen om de spieren op te warmen en de concentratie te verhogen. Maar ook na het surfen, om het lichaam en de geest juist te ontspannen. En dat kan verschillen van privélessen, tot lessen voor hele families, zoals bij Karma Surf Retreat.
Yoga in de villa van Karma Surf Retreat

Lisbon Surf House: heerlijke uitvalsbasis

Fantastische golven zijn natuurlijk dé drive voor veel surfers. Maar sfeer staat op een goede tweede plaats. De surfcultuur kent namelijk een gemoedelijke, relaxte en vrije ‘vibe’ waarin veel sociale levensgenieters zich thuis voelen. Om daar deel van uit te maken is een verblijf in een echt surfhostel een aanrader. En in Lissabon kunt u dan het allerbeste terecht in Lisbon Surf House. Het hostel ligt vlak bij de kust, ten westen van het centrum. Het typisch Portugees ingerichte huis biedt plek aan 18 surfers. Slapen doet u in een privékamer of op een gezellige slaapzaal. ’s Avonds wordt regelmatig samen gekookt en iedereen voelt zich vrij aan te schuiven aan een van de lange tafels. Favoriet van menig bezoeker: de barbecue in de tuin waarvan iedere gast dagelijks gebruik mag maken. De tuin leent zich daarnaast uitstekend voor het uitstallen van surfboards en het uithangen van wetsuits.

+ Lees meer

Een van de kamers van het Surf House

Bekijk op de kaart

R. Direita de Caxias 38
Portugal

Smakelijk eten vers uit de zee

Smullen uit de zee waar u zojuist nog uw kunsten heeft vertoond, dat kan bij restaurant Solar dos Presuntos. Dit gezellig drukke restaurant, dat al bestaat sinds 1974, is bij de lokale bevolking een begrip. Met name doordat de vis er zo smakelijk is. De kreeft wordt hier voor uw ogen uit een groot aquarium gevist. Daarnaast serveert het restaurant typisch Portugese gerechten zoals gedroogde en gezouten kabeljauw. Leuk detail: als u een Portugese wijn bij uw gerecht wilt bestellen krijgt u een iPad overhandigd waar de wijnlijst op staat.

+ Lees meer

Traditionele gezouten kabeljauw

Bekijk op de kaart

Solar dos Presuntos
Rua Portas de Santo Antão 150
1150-269, Lisbon

Custom made surfboarden

‘Vertrouw ons niet, we maken de slechtste surfboards’ – de tekst op de website van Lisbon Crooks and Surfers schrikt wellicht wat af. Toch is dit een van de beste plekken om een nieuwe plank te kopen. Alle boards zijn er te vinden: long, short, met een ronde of rechte achterkant, met één of meerdere vinnen… Nog veel leuker is dat u ook uw eigen plank kunt ontwerpen, die zij vervolgens voor u maken. Neem dan wel even van tevoren contact met hen op over de levertijd. Groot pluspunt: alles wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Eerst een van de planken uitproberen is overigens geen probleem, want u kunt ze gewoon huren. Onthoud wel dat de showroom midden in de stad staat, en dat u vooraf een afspraak maakt met de mannen, die zijn namelijk niet altijd aanwezig.

Lees meer over surfen en de mooiste surfbestemmingen op surf.KLM.com

Een echte Lisbon Crooks plank