KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Fascinerende Londense huismusea

Met zo’n 250 musea binnen de stadsgrenzen is Londen een museumstad bij uitstek. Tate Modern, het Victoria & Albert Museum en de National Gallery kent iedereen. Maar behalve die prestigieuze musea zijn er ook vele huismusea, die fungeren als sfeervolle odes aan de beroemdheden die er ooit woonden.

Zo’n beetje elke Britse en buitenlandse held die een oogwenk in Londen woonde, wordt herdacht met een huismuseum. Zo staat in het Freud Museum de divan van de vader van de psychoanalyse, in het Händel-museum pronkt de piano van de barokcomponist, en het Dickens House biedt een kijkje in de keuken van deze Victoriaanse schrijver. Minder bekend zijn cartoonist Edward Linley Sambourne, Scientology-goeroe L. Ron Hubbard en kunstenaar Dennis Severs, maar hun huismusea zijn minstens zo fascinerend.

Het huismuseum van Freud
Het huismuseum van Freud

Londen

Terug naar Victoriaanse tijden

Victoriaans: Linley Sambourne House

Op 18 Stafford Terrace woonde vanaf 1875 Edward Linley Sambourne, cartoonist van het legendarische satirische tijdschrift ‘Punch’. De generaties die het huis daarna bewoonden, lieten het interieur nagenoeg volledig intact; zelfs de persoonlijke eigendommen van Linley Sambourne en zijn gezin bleven precies op hun plek, inclusief tekeningen, brieven en dagboeken. Het huis in Kensington is nu een precieuze tijdcapsule; het biedt een fascinerend inkijkje in het leven van een middenklassegezin in Victoriaanse tijden.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Linley Sambourne House, 18 Stafford Terrace, Kensington, Londen, www.rbkc.gov.uk/linleysambournehouse 

Scientology-hoofdkwartier: Fitzroy House

In dit Georgiaanse huis uit 1791 in de literaire wijk Fitzrovia woonde ooit toneelschrijver en Nobelprijswinnaar George Bernard Shaw met zijn moeder. Maar dat is niet waar de huidige bezoekers van het huismuseum voor komen. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is het pand betrokken door L. Ron Hubbard, die er het wereldwijde hoofdkantoor van de Scientology-kerk van maakte. Als eerbetoon aan de oprichter van die omstreden beweging werd het Fitzroy House teruggebracht in de staat van toen. Het is – op afspraak – gratis te bezoeken.

+ Lees meer

Scientology’s oude wereldhoofdkwartier

Bekijk op de kaart

Fitzroy House, 37 Fitzroy Street, Fitzrovia, Londen, www.fitzroyhouse.org 
Dennis Severs’ House

Levenswerk: Dennis Severs’ House

Tot zijn dood in 1999 werkte kunstenaar Dennis Severs 3 decennia lang aan zijn magnum opus. Zijn eigen woonhuis transformeerde hij tot een driedimensionaal historisch schilderij. De 10 kamers werden ingericht in verschillende stijlen van de 18de tot 20ste eeuw. Zoals de deftige salon van een hugenotenfamilie of de grimmige zolderkamer van Scrooge, de oude vrek uit ‘A Christmas Carol’ van Dickens. De bewoners lijken zich nét uit de voeten te hebben gemaakt: de haard brandt en op tafel staan half leeggedronken wijnglazen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Dennis Severs’ House, 18 Folgate Street, Spitalfields, Londen, www.dennissevershouse.co.uk 