KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Genève: genieten aan het water

’s Werelds compactste stad omarmt het zuidwestelijke puntje van het Meer van Genève. Met de Jet d'Eau (Fontein van Genève) in het midden als eyecatcher lonkt het water er altijd. Struin over de kade langs jachthavens, de Engelse Tuin en neoklassieke hotel façades. Of vaar over het meer en kijk op tegen de Mont Blanc, wijngaarden en wijnkastelen.

Water is nooit ver weg in Genève. Het grootste Alpenmeer ligt voor de deur van de statige gebouwen, maar ook de rivier de Rhône stroomt hiervandaan richting Franse grens – dwars door de stad. Ten noorden van de rivier ligt het stadsdeel met internationale organisaties, terwijl aan de zuidoever het oude centrum is te vinden. Met de verbluffende uitzichten over de stad, bergen en het meer is de eeuwenoude kathedraaltoren een echte must.

Het Meer van Genève
Het Meer van Genève

Genève

De fontein bij zonsondergang

Hogedrukfontein

De Fontein van Genève, in het hart van de haven, spuit water tot een hoogte van 140 meter de lucht in. Oorspronkelijk was de fontein aangelegd om de overdruk op het waterleidingnet kwijt te raken: het was een ventiel waar zo nu en dan water uit spoot. Pas in 1951 werd de huidige fontein aangelegd. Sindsdien spuit het water met 200 kilometer per uur de lucht in, om daarna als waterdamp weer neer te dalen. De regenboog krijg je hier bijna op bestelling.

Verknocht aan de pier

Vraag de inwoners van Genève naar hun favoriete plek en velen zullen de Bains des Pâquis noemen. ’s Winters komen de mensen naar deze pier voor de Turkse hamam en sauna, ‘s zomers komen ze er voor het zwembad. Op de zomerse zondagavonden zijn er bovendien gratis tai chi-lessen. Maar u kunt hier ook heerlijk eten. Proef op een warme avond de befaamde kaasfondue op de steiger; het uitzicht over de jachthaven met ondergaande zon krijgt u er gratis bij.
Bains des Pâquis
Cruisen langs de wijngaarden

Stoomboten uit de belle époque

Het uitzicht op het meer is al een plaatje, maar het panorama vanaf dat water is nog wonderlijker. Stoomboten uit de belle époque bieden u een ongeëvenaard zicht op de Fontein van Genève en de wijngaarden en wijnkastelen langs de waterkant. Als het weer meewerkt, kunt u de besneeuwde Mont Blanc zien. De tochten variëren van rondvaarten van een uur tot luxueuze ‘lake gourmet cruises’, culinaire tochten tijdens welke u bekroonde wijn drinkt van de wijngaarden waar u langs vaart.