KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Op grote hoogte in Pudong

Het is dé trots van Shanghai: de wolkenkrabbers van Pudong. Nu de Shanghai Tower, het op een na hoogste gebouw ter wereld, is toegevoegd aan de imposante skyline, is het zakendistrict aan de Huangpu-rivier er een van wereldformaat.

Pudong, de oostelijke rivieroever, is het nieuwste gedeelte van de metropool. Slechts 30 jaar geleden zag het hier nog groen van de rijstvelden. Nu kijkt u er uit over de stad, vanaf bijna 500 meter hoogte, bijvoorbeeld vanuit ’s werelds hoogste hotels. Als het u begint te duizelen, biedt de groenstrook van Lujiazui uitkomst. Mocht u nog twijfelen aan de trots van Shanghai: de vijver heeft de vorm van Pudong en de magnolia's eromheen die van het stadsembleem.

De kop van Pudong: Lujiazui
De kop van Pudong: Lujiazui

Shanghai

Van beton en staal tot groen

De architectuur van Pudong gaat verder dan wolkenkrabbers. Century Avenue is de laan van 5 kilometer die de wijk doorkruist en beton met groen verbindt. Het landschapsontwerp van de straat is uniek: 8 botanische tuinen zijn geïntegreerd in de asymmetrische rijstroken. Ze zijn vernoemd naar Chinese bomen en staan met hun 80.000 planten symbool voor de duurzame ontwikkeling van het gebied. De groene laan leidt heel toepasselijk vanaf de hoogste torenflats naar het grootste stadspark: Century Park.

Century Avenue bij nacht
Zweeftrein Maglev

De snelste trein ter wereld

Tussen luchthaven Pudong en het zakendistrict vliegt ’s werelds snelste trein heen en weer. Letterlijk, want de Maglev, de enige commerciële zweeftrein ter wereld, zweeft een centimeter boven de baan. Met een recordsnelheid van 430 kilometer per uur zoeft u over het traject. U bent binnen 7 minuten in Pudong.

Het Shanghai van de toekomst

Het aantal inwoners van Shanghai neemt met de minuut toe, en de ene wolkenkrabber overtreft de andere in hoogte en ontwerp. De lokale overheid wil de vooruitgang voor zijn en stelt haar stadsplannen tentoon in het Shanghai Urban Planning Exhibition Center. De expositie, verspreid over 2 etages, laat zowel de historische Parel van de Oriënt zien als een van ’s wereld drukste steden. Het hoogtepunt is de miniatuurstad, waarin ook alle torenflats die tot 2020 nog zullen worden gebouwd al overeind staan.

+ Lees meer

Hoger en hoger, Shanghai blijft bouwen

Bekijk op kaart

100 Renmin Ave, Huangpu, Shanghai

Hier vindt u het Shanghai Urban Planning Exhibition Center Google maps