Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Muur van Engeland

Het is de Romeinse versie van de Chinese Muur, gebouwd langs de grens van Engeland met Schotland. De Muur van Hadrianus moest de noordelijke barbaren buiten het Romeinse Rijk houden, want in deze militaire zone werd flink gestreden. Nu de tientallen forten en badhuizen zijn blootgelegd en gerestaureerd, komt het gebied weer tot leven.

Keizer Hadrianus gaf in 122 na Christus het bevel een muur te bouwen tussen de Ierse Zee en het huidige Newcastle. Hoewel het een enorme klus was geweest, lieten de 9.000 bewakers al na 20 jaar de muur voor wat hij was. De verdedigingslinie raakte daarna in verval. Wie nu het spoor van de muur volgt, doorkruist heuvellandschappen met de restanten van die tijd. Tussen de boerendorpen (met leuke pubs) stuit u op restanten van badhuizen, toren en forten.

De muur bij Sycamore Gap
De muur bij Sycamore Gap

Newcastle

5 Musea langs de muur

Behalve archeologische vindplaatsen zijn er de laatste jaren tal van musea langs de Muur van Hadrianus geopend. Het Great North Museum in Newcastle heeft een zaal waar sculpturen en inscripties vertellen over de bouw en bewaking van de muur. Segedunum is de naam van het fort en badhuis bij Newcastle dat volledig is opgegraven en gerestaureerd. Beklim er de 35 meter hoge uitkijktoren en bekijk de speerpunten en afgeronde stenen waarmee de vijand werd bekogeld – er staat zelfs een stenen toilet uit die tijd. Het nagebouwde fort Arbeia ligt verderop, in South Shields. In de barakken zijn opgegraven munten, edelstenen, zwaarden en maliënkolders te zien – alles om een strijd mee te winnen. De opgravingen gaan hier nog altijd door.

Aan het andere eind van de muur, ook aan zee, ligt het Senhouse Roman Museum, met prachtige altaren en beeldhouwwerken uit het voormalige fort. Vanaf de gereconstrueerde uitkijktoren tuurt u over de Ierse Zee en het fort. Wilt u meemaken hoe het was om een Romeinse soldaat te zijn, bekijk dan de 3D-film in het levendige Roman Army Museum. Buiten staat bovendien een van de best bewaarde stukken van de muur.

De Muur van Hadrianus

Van kust tot kust

Dé manier om elke meter van de Muur van Hadrianus te ontdekken, is door het Handrian's Wall Path te bewandelen. Het bewegwijzerde pad van 135 kilometer brengt u in 7 dagen van de ene naar de andere kust. Het spoor leidt u via glooiende velden, akkerland, weides en ruige heidevelden naar de zoute kwelders aan de westkust. Bovendien kunt u onderweg in de pubs genieten van het dorpsleven.

Wandelen langs de Muur van Hadrianus