KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
  • Reisgids >
  • Magnifieke natuurlandschappen
 

Magnifieke natuurlandschappen

China's natuurlijke diversiteit is ongeëvenaard. Woestijnen waar zinderende hitte en vrieskou elkaar afwisselen, majestueuze bergtoppen, wouden waar reuzenpanda's leven en een puntig karstgebergte dat met het water strijdt om ruimte - China heeft het allemaal. Hoewel het natuurschoon verspreid ligt over het hele land, reist u er met de trein of het vliegtuig zo naartoe.

Eenvijfde van de wereldbevolking woont in China. Maar hoewel er vooral in het oosten behoorlijk wat steden zijn, bestaat tweederde van dit enorme land nog uit ongerept bos of grasland. Daar leven meer vogelsoorten dan waar ook ter wereld en machtige zoogdieren als reuzenpanda's en panters. Niet alleen de biodiversiteit in China is enorm, er zijn ook landschappen in alle smaken. Inmiddels staan er 10 Chinese natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO - en dat aantal blijft groeien.

Zhangjiajie National Park
Zhangjiajie National Park
De Yu Long rivier en het Karst gebergte

Bergpieken in het water

De schoonheid van de streek rondom de zuidelijk gelegen stad Guilin heeft iedereen in China gezien: op de achterkant van het 20-yuan bankbiljet staat namelijk het karstlandschap van de Li-rivier afgebeeld. Een boottocht over die rivier voert kilometers langs bergtoppen die qua vorm iets weg hebben van omgekeerde eierdozen. Dat decor, ontstaan door de werking van het water, is nu overgroeid met bamboebossen en bebouwd met rijstvelden waarin waterbuffels en boeren ploeteren. Vanaf een boot of bamboevlot heeft u alle tijd om dit typisch Chinese landschap op u in te laten werken.

De bergen van Chengdu

Chengdu is niet alleen het leefgebied van de reuzenpanda. Een aantal unieke berglandschappen, door UNESCO aangemerkt als Werelderfgoed, sieren de provincie Sichuan. Neem bijvoorbeeld het park waarvan de poëtische naam Huanglong – letterlijk ‘gele draak’ – de opvallende kleuren al prijsgeeft. Gletsjers en sneeuw bedekken bergtoppen, die ver boven warmwaterbronnen uittorenen. Door de jaren heen heeft het water er bassins gevormd, waarin algen zorgen voor geel tot diepgroen water. Hoewel er reuzenpanda's en zelfs luipaarden in dit gebied leven, zult u deze schuwe dieren tijdens een wandeling niet snel tegenkomen.
 
In dezelfde uitlopers van het Himalayagebergte ligt de berg Emei. Hier kreeg het boeddhisme voor het eerst voet aan de grond in China en er zijn dan ook de oudste tempels van het land te vinden. Verscholen in bossen liggen historische bronzen beelden, tuinen en tombes. Ze zijn dikwijls gehuld in mist, wat de mystieke sfeer alleen maar versterkt.
Huanglong

De Arctische leegte

Subarctische, eenzame vlaktes tekenen het Noord-Chinese landschap. Een 2.000 kilometer lange landstrook bestaande uit de Gobiwoestijn en de haar omringende steppe, was ooit het domein van dinosauriërs. Tegenwoordig bewonen nomaden de graslanden tot aan de horizon, een uitzicht dat slechts onderbroken wordt door schaapskuddes, herders en kleurige bloemen. Hier heeft China bijna dagelijks een strak blauwe lucht. Neerslag valt er buiten juli en augustus amper en van vervuiling heeft nog niemand gehoord. Ondanks de zinderende hitte van de zomer en de arctische kou van de winter, leven de steppebewoners er nog in vilttenten. Deze zijn comfortabel genoeg om ook voor toeristen als slaapplek te dienen: de perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van het lege landschap. Galoppeer te paard over de steppe, trotseer zandduinen per kameel of maak eindeloze wandelingen zonder iemand tegen te komen. Hohhot is een centrale plaats in deze regio – hier kunt u in het Inner Mongolia Museum bovendien fossielen van dinosauriërs zien.
Kamelen in de Gobi woestijn