KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Markten in alle soorten en maten

Bangkok is het paradijs op aarde voor wie houdt van markten; hier kunt u dagen verblijven tussen de kraampjes, oosterse geuren en kleurrijke koopwaar. Als u trek heeft gekregen van al het rondkijken, stop dan bij een van de vele eetkraampjes waar vers fruit, vis of vlees wordt klaargemaakt. Het aanbod van waren is heel divers: het is verstandig om van tevoren te bepalen welke markten u wilt bezoeken.

In Bangkok hebben sommige markten een zeer specifiek aanbod. Aan de oostzijde van de Chao Praya-rivier bevindt zich in de straten rondom het paleis bijvoorbeeld de ‘amulettenmarkt’. Op kleedjes op de stoep liggen houten, bronzen of kleien religieuze hangers – al dan niet met een haar van een bekende monnik of zand van een heilige tempel erin. Boeddhisten geloven dat deze amuletten bescherming bieden tegen verkeersongelukken en het kwaad. De meeste taxichauffeurs hebben er dan ook eentje in hun voertuig hangen.

De amulettenmarkt
De amulettenmarkt

Bangkok

Koopjes scoren

Het lijkt heel vanzelfsprekend dat markten goedkoper zijn dan de grote winkelcentra, maar dat is in Bangkok niet altijd het geval. Sommige markten, waaronder die van Patpong, kunnen toch nog behoorlijk duur zijn. Maar de Chatuchak Weekend Market is een plek waar locals en toeristen naartoe komen om echte koopjes te scoren. Op deze gigantische markt met meer dan 15.000 kraampjes kunt u het zo gek niet bedenken of ze verkopen het: van jurkjes voor konijnen tot trendy meubels van steigerhout. De markt is elk weekend open van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds.
Bangkok heeft nog meer enorme markten waar het gegarandeerd goedkoop shoppen is. Saphan Lek, ten westen van Chinatown, is een winkelwalhalla voor jongens en mannen. Ze verkopen er op afstand bestuurbare auto’s en goedkope software en dvd’s. In de stad zijn ook honderden kleine marktjes te vinden, die allemaal op verschillende momenten geopend zijn. Op woensdag is er bijvoorbeeld een studentenmarkt op de Chulalongkorn Soi 42. Locals zijn dol op de Banglamphumarkt aan Jakkapong Road, vanwege de goedkope kleding en sneakers.

Meubels op de Chatuchak Weekend Market

Authentieke markt op het water

Zeer interessant zijn ook de drijvende markten. Verkopers laden hun koopwaar op smalle bootjes en verdringen elkaar langs de kade om hun spullen aan de man te brengen. De handel op het water speelde vroeger een belangrijke rol in het leven dan de Thaise bevolking. In Bangkok zijn de kanalen vervangen voor wegen, maar buiten de hoofdstad wordt er nog volop handel gedreven op het water. Iets buiten de stad gelegen en wat lastig te bereiken is de markt Tha Kha. Dit is een rustige maar levendige markt zonder commerciële souvenirs en geeft een goed beeld van hoe de drijvende markten in Bangkok er ooit hebben uitgezien.

Drijvende markten rondom Bangkok