KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Meesters van de tuinarchitectuur

De Tuin van Yuyuan is een meesterlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. De klassieke tuin in hartje Shanghai herbergt water- en rotspartijen die met uiterste precisie en volgens feng shui-principes zijn ontworpen. Door de georganiseerde asymmetrie en afwisseling van elementen doet de tuin veel ruimer aan dan deze in feite is. De paviljoens, zigzaggende bruggen en nisjes vormen samen een heerlijk gebied om doorheen te dwalen.

De tuin van Yuyuan werd zo'n 400 jaar geleden aangelegd door de lokale ambtenaar Pan Yanduan. Naast de 50 paviljoenen, terrassen en torens, die typerend zijn voor tuinen uit de Ming-dynastie, bouwde hij een aantal verrassende elementen. Neem bijvoorbeeld 'De rots van de prachtige jade'. Deze steen met honingraatstructuur zou volgens de legende bestemd zijn geweest voor de keizer in het noorden. Door schipbreuk op de naastgelegen Huangpu Jiang-rivier bleef de steen echter in Shanghai, waar hij mooi van pas kwam in deze tuin.

Eén van de paviljoens in de Tuin van Yuyuan
Eén van de paviljoens in de Tuin van Yuyuan

Shanghai

Chinees tuinontwerp

Van oudsher werden Chinese tuinen aangelegd door geletterden, geleerden en aristocraten. Hooggeplaatste ambtenaren lieten ze ontwerpen als privéplek, om zich na een dag hard werken bezig te kunnen houden met kunst, zoals kalligrafie of schilderen. Het idee was om in de tuin het gevoel te creëren van een grote, natuurlijke wereld. Vergezichten, bloemperken en rechte vormen waren daarbij uit den boze. Door beperkte ruimte en een tekort aan fondsen – vanwege geldgebrek duurde het 28 jaar om de Yuyuantuin aan te leggen – was het inrichten ervan een echte uitdaging. Maar het resultaat is zeer geslaagd. Wandelend over de paden geeft de plek beetje voor beetje zijn geheimen prijs. Met wat verbeelding stellen de rotspartijen bergketens voor, staan de bescheiden bamboestruiken en dennen er als oerbossen bij, en geven de vijvers de illusie wereldzeeën te zijn. De stenen die gebruikt worden, moeten ruw en ruig zijn, én putjes hebben. Water dat er overheen stroomt, spat door de gaatjes alle kanten op. Met bladeren en bloemen die elk seizoen van kleur wisselen, krijgt de tuin onvoorspelbaar veel aangezichten.

““Er is geen plek vanaf waar alles gezien kan worden, u moet de tuin stukje bij beetje ontdekken.””

Theerituelen op het water

Naast de ingang van de Yuyuantuin bevindt zich het oudste theehuis van Shanghai: Huxinting Teahouse. U bereikt het theehuis op een ongewone manier: via een zigzaggende brug over de vijver. Volgens traditionele opvattingen worden mensen soms achtervolgd door slechte geesten. Omdat die alleen in rechte lijnen kunnen bewegen, laat u ze op een zigzaggende brug achter u. En zo kunt u in dit theehuis ongestoord een van de vele Chinese theeën proberen. Houd ook wat ruimte over voor een lekker hapje. Op de naastgelegen bazaar kunt u namelijk het beste hongerig arriveren. U treft er een overvloed aan stalletjes waar Chinese lekkernijen worden verkocht. Gestoomde deegbolletjes en noedels met in sojasaus gekookte biefstuk zijn aanraders.

+ Lees meer

Bekijk op kaart

Anren Street, Shanghai, China