KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

MuCEM: Marseille’s mooiste museum

Het prestigieuze MuCEM is het juweeltje in de kroon van cultureel Marseille. Het museum richt zich op Europese en mediterrane beschavingen van de vroege oudheid tot de dag van vandaag. Het is gevestigd in een hypermodern gebouw, dat is voorzien van een loopbrug naar een middeleeuws fort. De bijzondere architectuur maakt het museum van binnen én van buiten indrukwekkend.

Het MuCEM, het Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée, opende de deuren in juni 2013, het jaar waarin Marseille de culturele hoofdstad van Europa was. Het bevindt zich vlak bij de historische haven in het centrum van de stad en trekt veel bezoekers. De tuinen, samen met cafés en restaurants onderdeel van het complex, zijn leuk om in rond te slenteren en er is ook een populair openluchttheater.

Indrukwekkende architectuur
Indrukwekkende architectuur

Marseille

De grillige vormen van de façade

Een geschiedkundige mengelmoes

Het museum richt zich op de volken van het Middellandse Zeegebied en daar zijn ontelbare verhalen over te vertellen: van Istanbul tot Gibraltar; van de Steen van Rosetta tot de maffia van Palermo. Zo komt niet alleen de kolonisatie van Algerije aan de orde, maar bijvoorbeeld ook de strandcultuur van de Franse Rivièra. Rudy Ricciotti, de Algerijns-Franse architect die het museum ontwierp, is zelf een product van verschillende mediterrane culturen. Dat is te zien: de artistieke ambitie is onmiskenbaar Frans, terwijl de vormen, zoals die van de gevel, het gebouw een Noord-Afrikaans tintje geven. Afhankelijk van het weer en het moment van de dag neemt het MuCEM een andere kleur aan. Het valt vooral op een zonnige dag op: u zult een prachtig samenspel van licht en schaduw met de grillige vormen van de façade zien.
Het samenspel van licht en schaduw

Slim verbonden met de stad

Een van de meest opvallende aspecten van het MuCEM is de slanke loopbrug. Die loopt, hoog boven het water, als een potloodstreep naar het historische Fort Saint-Jean. Zo is de gelikte moderniteit van het museum verbonden aan de klassieke schoonheid van het fort. Daar vinden bezoekers nog meer expositieruimten en ook een tweede brug die het complex met de rest van de stad verbindt. Deze promenade is de link tussen de waterkant en het hoger gelegen deel van de stad.

“De slanke loopbrug loopt als een potloodstreep naar het historisch Fort Saint-Jean.”