KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
  • Reisgids >
  • New American Cuisine: 5 hotspots
 

New American Cuisine: 5 hotspots

Vergeet de slappe hamburger en de ‘drive thru’: in de Verenigde Staten zijn er al jarenlang op culinair gebied veel spannendere dingen te beleven. In de categorie New American Cuisine openen ook deze zomer weer tientallen restaurants hun deuren. Van Southern ‘soul food’ tot ‘Tokyo pop’: dit zijn vijf nieuwe plekken waar u een vorkje wilt meeprikken.

De Amerikanen stonden wereldwijd niet echt bekend om hun verfijnde keuken. Dat wil zeggen: totdat een groepje culinaire pioniers het aandurfden eigen eettradities nieuw leven in te blazen. Lokale gerechten kregen een internationale twist, naast de hamburger was daar opeens de Vietnamese Banh Mi-sandwich, food trucks parkeerden op de straathoeken, en het aantal Michelinsterren steeg. Inmiddels kan de VS zich met recht een culi-bestemming noemen. Reis af naar Chicago, Dallas, Boston, San Francisco of New York, en schuif aan bij deze nieuwkomers.

Food trucks in Atlanta
Food trucks in Atlanta

Top 4 bestemmingen

Chef Grant Achatz in restaurant Alinea.

Harde muziek en open vuur

14 verschillende structuren van coquille? Limoen-kaviaar? Niks van dit alles in het nieuwe restaurant van een van Amerika’s vurigste koks: Grant Achatz, eigenaar van het chique Alinea. In zijn tweede restaurant Roister, dat eind van de zomer opengaat in Chicago, kunt u gewoon à la carte bestellen, staat de muziek lekker hard en worden lokale groentes zonder pardon gegrild boven open vuur. De voorspelling van Achatz zelf? ‘Het wordt onstuimig.’

Fastfood van een sterrenchef

Slechts een paar dollar voor een gerecht van een tweesterrenchef? De rij bij Fat Noodle in San Francisco wordt lang, zoveel staat vast. Fat Noodle is het nieuwe Chinese restaurant van Joshua Skenes, eigenaar van sterrenzaak Saison, eveneens in San Francisco. Voor 10 dollar stelt u hier een noodle bowl samen, maar dan wel eentje die uit het brein van dit jonge kooktalent komt. Joshua wil zijn gasten in Fat Noodle razendsnel (in 6,5 minuut, om precies te zijn) van héél goed eten voorzien. Aansluiten maar!
De open keuken van Saison
Echt Southern: de pulled pork sandwich

Southern homecooking in Texas

Iedereen die benieuwd is naar wat chef Matt McCallister, eigenaar van het beroemde FT33 in Dallas, het liefst thuis eet kan alvast een tafeltje reserveren bij zijn nieuwe restaurant Filament. Hier staat ‘comfort food’ op het menu. Geen ingewikkelde liflafjes maar ‘pulled pork’ van de barbecue, gepekelde komkommers, zacht maïsbrood en knapperige coleslaw. Gerechten met ‘soul’ – eten waar je de tijd voor neemt. Bestel een van de lokale biertjes en plof neer op het terras; Filament gaat deze zomer open.

Creatieve maki rolls en karaoke

‘Tokyo pop’ is de nieuwe sushi als het aan Tim en Nancy Cushman uit Boston ligt. De eigenaren van het traditionele Japanse restaurant O Ya openen eind deze zomer Hojoko. En dat wordt allesbehalve traditioneel. Stap binnen in eclectisch Tokyo; funky maki rolls, een band met de naam Blue Cheese en – waarom niet – karaoke aan het eind van de avond. Het kan alleen in deze ‘izakaya’, zeg maar Japanse pub.
Sushi bij Hojoko wordt niet traditioneel
Een visje op de gril

Italiaanse klassiekers in hip Brooklyn

Italiaanse pasta’s uit een voormalige autogarage, midden in het hippe Brooklyn. Genoeg reden om deze zomer vanuit Manhattan de East River over te steken naar de wijk Williamsburg, waar Missy Robbins deze zomer Lilia opent. Had deze topchef voorheen 2 restaurants met elk een Michelinster, in Lilia wil ze Italiaanse gerechten serveren zoals ze die thuis maakt. Met in de hoofdrol traditionele pasta’s. De keuken krijgt een houtgestookte gril, waarop vis en lokale groentes worden geroosterd. En laat dat nou net zijn wat Missy Robbins het allerliefst doet.