KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Op shop-avontuur in Altona

Het stadsdeel Altona was tot 1938 een zelfstandige stad, en dat valt meteen op zodra u de 'grens’ bij Sankt Pauli oversteekt. Dit is het terrein van hippe dertigers, kunststudenten en creatievelingen in het algemeen. Wandelstraten met boetieks, designmarkten en galerieën wisselen af met bistro’s en strandbars – een verfrissing na het drukke centrum van Hamburg.

Wellicht is het de geschiedenis van Altona die het stadsdeel zo’n bijzondere sfeer geeft. Altona is van oorsprong Deens, het was zelfs een van de belangrijkste havensteden van het Deense koninkrijk. De stad, die ook nog een tijd lang onafhankelijk is geweest, werd pas driekwart eeuw geleden ingelijfd bij Hamburg. Misschien heeft die onafhankelijkheidsgeest hier altijd rondgewaard. Hoe dan ook: voor zelfstandige kledingwinkels, alternatieve platenzaken en creatief meubeldesign bent u hier aan het goede adres.

De visafslag van Hamburg
De visafslag van Hamburg

Hamburg

Zoete lingerie

Om Altona al winkelend te ontdekken begint u bij de Ottenser Hauptstrasse, een aangenaam levendige winkelstraat. Neem een kijkje bij Der Schaukelstuhl (de schommelstoel); een kleine interieurzaak die naast kantelende stoelen is gespecialiseerd in slaapbanken van hoog kaliber. Voor zoete verleidingen gaat u naar B.Sweet, enkele deuren verderop, waar u een opvallende combinate zult aantreffen van kunstig gepresenteerde bonbons en lingeriesetjes. Aan het eind van de straat zit Adler Altona, een onweerstaanbare winkel waar u terecht kunt voor mannenkleding en accessoires van merken die in de rest van Duitsland lastig te krijgen zijn.

“Bonbons en lingeriesetjes bij B.Sweet”

De werkplaats van Retube
‘Marktzeit’ in de fabriek

Brunchen in de fabriek

Voor (nog) meer creativiteit en originaliteit zet u het winkelavontuur voort in noordelijke richting. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Retube, aan de Hohenesch – hier vinden oude tractorbanden een nieuwe bestemming als hippe designtassen. Verder naar het noorden staat Fabrik, een vroegere fabriekshal waar elk weekend een populaire buurtmarkt plaatsvindt. Naast (tweedehands) juwelen, kleding en kunst vindt u hier allerlei huisgemaakte lekkernijen – van brood en marmelade tot rabarbersiroop. Een perfecte plek om te brunchen.