Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De ufo van Oscar Niemeyer

Rio’s beroemdste gebouw staat niet in Rio, maar aan de overkant, in Niterói – een zelfstandige stad met één topattractie: het Museu de Arte Contemporânea. Het museum, dat lijkt op een ruimteschip, is ontworpen door de Braziliaanse toparchitect Oscar Niemeyer. Het wit van de ufo steekt scherp af tegen de strakblauwe hemel.

Een halve eeuw geleden stampte Oscar Niemeyer een compleet nieuwe hoofdstad uit de grond – Brasilia staat op de Werelderfgoedlijst als pronkstuk van modernistische architectuur. De Braziliaanse architect, die in 2012 overleed op 104-jarige leeftijd, leidde een lang en productief leven. Op zijn 89ste bouwde Niemeyer het nieuwe museum voor moderne kunst, dat volgens hem maar op één plek kon staan: de rotspunt naast het bountystrand Boa Viagem, met een weids uitzicht over de baai, de Suikerbroodberg en de skyline van Rio.

Futuristisch design
Futuristisch design

Rio de Janeiro

Het museum zonder kunst

Het Museu de Arte Contemporânea (MAC) opende in 1996. Welke kunstwerken er te zien zijn, vermeldt geen enkele reisgids. Bij gebrek aan een eigen collectie zijn er wisselende tentoonstellingen van betrekkelijk onbekende Braziliaanse kunstenaars. De grote getinte ramen leiden de aandacht al snel van de kunst naar het uitzicht. Dat geeft niks: het gebouw zelf is de oversteek al dubbel en dwars waard. Het MAC is dinsdag tot en met zondag open van 10 tot 18 uur.
Per draagvleugelboot bent u vanuit Rio in 10 minuten in Niterói, met de gewone ferry duurt het 20 minuten. Vanaf de ferryterminal kunt u een taxi of een bus pakken naar het MAC. De kustweg leidt via een Portugees fort met een klein strand over een kade vol vissers en langs Ilha de Boa Viagem, een eilandje met een koloniale kapel, een ruïne van een fort en een zandstrandje vol gebronsde Brazilianen. Net daar voorbij komt Oscar Niemeyers ufo in beeld.

“Net voorbij het eilandje Boa Viagem komt Niemeyers ufo in zicht”

Het uitzicht leidt af van de kunst

Baai en fort

Niterói is bereikbaar per draagvleugelboot of ferry vanuit de veerhaven aan Praça XV de Novembro in Centro. Een kiosk in de haven van Niterói deelt plattegrondjes uit met toeristische informatie onder de titel ‘Niterói in 3 days’. Dat is met wereldstad Rio naast de deur wat optimistisch, maar breng wel een bezoek aan Ilha de Boa Viagem, de beeldschone baai en het 16de-eeuwse Fortaleza de Santa Cruz – in het weekend vaart elk uur een bootje langs die 3 locaties.
Fortaleza de Santa Cruz
Eilandje Boa Viagem bij het museum