Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Oslo voor liefhebbers van moderne kunst

Voor een stad met 600.000 inwoners heeft Oslo een hoog kunstgehalte: naast tientallen galeries zijn er zo’n 50 musea. Met onderwerpen variërend van Edvard Munch tot Vikingschepen en de Nobelprijs voor de Vrede. Ook liefhebbers van moderne kunst komen aan hun trekken: met de opening van het Astrup Fearnley Museum is Oslo een topattractie rijker.

De entreeprijzen van veel musea zijn relatief laag. Op zondag zijn sommige zelfs gratis toegankelijk, zoals het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Stenersen Museum. Met de Oslo Pass (NOK 270 voor 24 uur, ongeveer 33 euro) heeft u toegang tot tientallen musea. Het loont de moeite uw bezoek goed te plannen, want de meeste musea zijn slechts open van 12 tot 4. Op maandag zijn ze vaak gesloten.

Oslo: een stad met een hoog kunstgehalte
Oslo: een stad met een hoog kunstgehalte

Oslo

Renzo Piano’s Astrup Fearnley Museum

Renzo Piano’s glazen zeilschip

Na het operahuis is Oslo’s nieuwste trots het Astrup Fearnley Museum van Renzo Piano. Deze toparchitect ontwierp eerder het Centre Pompidou in Parijs en The Shard in Londen, en gaf leiding aan de complete herinrichting van de Potsdamer Platz in Berlijn. Het futuristische gebouw van 80 miljoen euro flonkert aan de Oslofjord, het glazen dak is net het gestreken zeil van een driemaster. Ook de kunst is hier soms expliciet: van de campy Blow Job van Jeff Koons tot de preoperatieve genitaliën van Damien Hirst.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Astrup Fearnley Museet, Strandpromenaden 2, Tjuvholmen, Oslo

De schatten van de steenrijke Stenersen

De steenrijke Rolf Stenersen legde tijdens zijn leven een prestigieuze verzameling aan van met name Noorse modernistische, realistische en avant-gardistische kunst van 1850 tot 1970. Na zijn dood schonk hij die 300 schilderijen en honderden schetsen en tekeningen aan de stad Oslo. Samen met twee andere privécollecties is die nu te zien in het Stenersen Museum vlak bij Aker Brygge. Pronkstukken zijn de schilderijen van Edvard Munch, Ludvig Karsten en Amaldus Nielsen.

+ Lees meer

Kunst in het Stenersenmuseum

Bekijk op de kaart

Stenersenmuseet, Munkedamsveien 15, Sentrum, Oslo
Museum voor Hedendaagse Kunst in Oslo

Moderne kunst in de bankkluis

De strenge façade van het oude bankgebouw doet niet vermoeden dat daarachter een klein maar fijn museum schuilt, vol naoorlogse kunst. Buiten op de Bankplassen staat het grote kunstwerk Shaft van Richard Serra te verroesten, in het art-nouveau-interieur van graniet en marmer roteert de collectie van 5.000 werken en zijn verrassende tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook een goed gesorteerde museumwinkel en een fijn café. Het entreekaartje is geldig voor nog 3 locaties van het Nationaal Museum.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museum voor Hedendaagse Kunst (Museet for Samtidskunst), Bankplassen 4, Sentrum, Oslo