Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Ontspannen in het Széchenyi-badhuis

Boedapest wordt niet voor niets de ‘Stad der Baden’ genoemd. De Romeinen wisten al dat het bronwater er boordevol heilzame mineralen zat. Ook de Ottomanen, die het gebied in de 16de eeuw veroverden, legden met deze kennis thermale baden aan. Het Széchenyi-badhuis, dat begin 20ste eeuw werd voltooid, is het grootste en ook een van de mooiste van Boedapest. De prachtige ligging in het Stadspark helpt daar natuurlijk aan mee.

Op het eerste gezicht lijkt het Széchenyi-badhuis wel een paleis, zo midden in het groen van het Stadspark. De arcaden in de okerkleurige façade geven toegang tot de ontvangsthal, waar een kleurig fresco het plafond siert. Deze fraaie, barokke ambiance is een geliefde ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een kaartje geeft de hele dag toegang tot 2 grote verwarmde buitenbaden, 15 medicinale baden, jacuzzi’s en een weids scala aan sauna’s.

Het Széchenyi-bad lijkt wel een paleis
Het Széchenyi-bad lijkt wel een paleis

Boedapest

Romantisch badderen in de buitenbaden

Het weldadige mineraalwater van de Széchenyi-baden is bijzonder geliefd bij reumapatiënten, maar ook vermoeide toeristen zullen de heilzame krachten kunnen waarderen. Kinderen mogen zonder probleem mee; die vermaken zich prima in de stroomversnelling. Houd ze wel goed in de gaten, want het kan behoorlijk snel gaan. De twee buitenbaden hebben elk een verschillende bron en verschillen daarom van temperatuur (respectievelijk 34 en 38  graden). Aan beide zijden zijn grote jacuzzi’s te vinden. Baantjes trekken kan in het grote zwembad tussen de twee bronbaden in, maar wees gewaarschuwd: het water is flink koud!
De sfeer in het Széchenyi-badhuis is elk seizoen anders, maar een bezoek staat altijd garant voor een bijzondere ervaring. ’s Zomers beginnen badgasten de dag ontspannen op het zonovergoten terras. U kunt na een vers sapje en wat brood een verfrissende duik nemen in de sierlijke, helderblauwe baden. In de winter is kunt u zich heerlijk in de warme buitenbaden loom in laten zakken. Zeker ’s avonds is de sfeer dan uitgesproken romantisch; dan stijgen stoomwolken op van het warme water, waardoor het zicht niet verder reikt dan uw naaste badgenoot.

Een labyrint van baden en sauna’s

In het badhuis bevindt zich een labyrint van thermale baden, sauna’s en massageruimtes. Hier ruikt u de lichte sulfietgeur van het bronwater, dat onder andere fluoride, calcium, magnesium, bicarbonaat en natrium bevat. De sauna’s variëren in stijl en temperatuur. Zo zijn er enkele zeer hete Finse sauna’s, maar ook Turkse stoomcabines, infraroodsauna’s en aromasauna’s. Na al deze weldadige warmte is het belangrijk goed af te koelen. Durfals kunnen zich wenden tot het ijsbad – een korte plons tussen de ijsblokjes (!) volstaat. Alle voorzieningen zijn vrij toegankelijk, maar massages en andere behandelingen moet u bij de kassa aanvragen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een vissenpedicure, of een ontspannende Zweedse massage?

“Afkoelen is belangrijk; durfals kunnen zich wagen aan een duik in een bad vol ijsblokjes”