KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Relaxen in Golden Gate Park

Met 2 musea, diverse tuinen en oneindige kilometers groen is het Golden Gate Park de speeltuin van San Francisco. Op de plek waar ooit een grote massa zandduinen lag werd in 1871 begonnen met de aanleg van een park dat groter zou worden dan Central Park in New York. De groene oase trekt nu jaarlijks 13 miljoen bezoekers.

Stedenbouwkundige William Hammond Hall en hovenier John McLaren tekenden samen een openbaar park uit vol recreatiemogelijkheden en met een enorme variëteit aan flora en fauna. Dat was nog niet gemakkelijk op een stuk tamelijk onvruchtbaar ‘strand’, maar binnen 4 jaar waren er 60.000 bomen geplant. In de loop der jaren werd het park steeds verder uitgebreid en verrijkt met tuinen, musea en andere gebouwen.

Golden Gate Park, een groene oase
Golden Gate Park, een groene oase

San Francisco

De Japanse theetuin

Traditionele Japanse thee

Ongekend populair is de Japanse theetuin. Oorspronkelijk werd deze tuin aangelegd voor de California Midwinter International Exposition van 1894. Het stuk groen is een aaneenschakeling van kronkelende paden, idyllische vijvers, Japanse bruggen en elegante sculpturen. Allemaal harmonieus bij elkaar gebracht. En natuurlijk is er ook een theehuis waar u traditionele Japanse thee kunt drinken. Mét een gelukskoekje.

Het hoogste punt in het park

Het grootste meer in Golden Gate Park is Stow Lake. Hier kunt u een boot of waterfiets huren en om Strawberry Hill heen varen. Dit eiland ligt midden in het meer en dankt zijn naam aan de wilde aardbeienplanten die hier ooit groeiden. Het is het hoogste punt in het park: tussen de bomen door heeft u een geweldig uitzicht over het park, de Golden Gate Bridge en de stad. Het eiland is toegankelijk via 2 bruggen die leiden naar het wandelpad dat uitkomt op de top van de heuvel. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de waterval die vanaf de rotsen naar beneden klettert.

“Vanaf Strawberry Hill heeft u uitzicht op de Golden Gate Bridge”

De Dutch Windmill

Molens en tulpen

Aan het westelijke uiteinde van het park, pal aan het strand, staan 2 opvallende bouwwerken: 2  molens naar Nederlands ontwerp prijken hier statig tussen het groen. Omdat de grond op de plek van het park nogal onvruchtbaar was, waren deze 2 molens nodig om water rond te pompen voor irrigatie van de vele grasvelden en tuinen. Tegenwoordig zijn ze buiten gebruik en dienen ze alleen nog als bezienswaardigheid. Aan de voet van de North Windmill, ook wel bekend als de Dutch Windmill, is de Queen Wilhelmina Tulip Garden aangelegd. In de maanden maart en april staat deze  tuin in volle bloei.

Topattracties onder één dak

Een echte eyecatcher is de in 2008 geopende California Academy of Sciences, ontworpen door de vermaarde Italiaanse architect Renzo Piano. Bij de bouw van het complex stond duurzaamheid centraal; het ‘levende dak’ dient daarom als volwaardige tuin, waar zo’n 1,7 miljoen planten groeien.
Binnen vindt u het Morrison Planetarium, het Steinhart Aquarium, het Natuurhistorisch museum en de 4 verdiepingen tellende Rainforest of the World-koepel. Bijzonder is de Earthquake Exhibit, waarin de zwaarste aardbevingen van San Francisco, in 1906 en 1989,  worden gesimuleerd. Bezoekers kunnen de bevingen in het Shake House herbeleven in een nagebouwd Victoriaans pand met uitzicht op de beroemde gekleurde huizen (de Painted Ladies) aan Alamo Square. U kunt er ook het verschil tussen de 2 bevingen duidelijk voelen. Leuk is misschien niet het goede woord, maar spectaculair is het zeker.

Het duurzame dak