KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Rio’s renaissance: 3 nieuwe musea

Toegegeven, het leeuwendeel van de bezoekers komt naar Rio voor zon, zee en het panoramische uitzicht op de Corcovado-berg met het beroemde Christusbeeld. Niet per se voor kunst en cultuur. De opening van prestigieuze kunstmusea kan daar verandering in brengen.

Met het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 voor de deur, investeert Brazilië niet alleen in nieuwe stadions, maar ook in de infrastructuur. Straten worden opnieuw geplaveid, het metronet breidt uit en oude koloniale wijken krijgen een opknapbeurt. De verwachte stroom bezoekers moet worden vermaakt en dus krijgt het culturele leven een impuls. Op een rij, van lokale kunst tot het leven in de toekomst: de 3 spannendste nieuwe musea van Rio.

Het splinternieuwe MAR
Het splinternieuwe MAR

Rio de Janeiro

Het golvende dak van Museu de Arte do Rio

De kunst van de Cariocas

Het Museu de Arte do Rio (MAR) huist in twee contrasterende gebouwen: een neoclassicistisch koloniaal paleis en een modernistisch voormalig politiebureau. Architectenbureau Bernardes Jacobsen smeedde ze onder een golvend wit dak tot één complex. Het museum focust op lokale kunst – kleurige moderne werken. Een puike impuls voor het voorheen onveilige havengebied aan de Guanabarabaai. Bezoek ook het nabije Museo de Arte Moderna (MAM).

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museu de Arte do Rio, Praça Mauá 5, Centro, Rio de Janeiro, www.museudeartedorio.org.br 

Paleis vol Latijns-Amerikaanse kunst

In een neoclassicistisch paleis in Botafogo heeft de Zwitserse kunstverzamelaar Ruth Schmidheiny een droomlocatie gevonden voor haar prestigieuze privécollectie: 1.200 werken van 117 Latijns-Amerikaanse kunstenaars. Van gevestigde namen tot aanstormend talent: ze hangen in het Casa Daros. Schmidheiny bekostigde de aankoop (6,7 miljoen euro) en jarenlange renovatie (21,4 miljoen) uit eigen zak; van de entreegelden wordt nieuw werk aangekocht. Behalve een museumwinkel is er op de begane grond ook het restaurant Mira!, een van Botafogo’s culinaire hotspots.

+ Lees meer

Kunst in Casa Daros

Bekijk op de kaart

Casa Daros Latinamerica, Av. Lauro Sodré 150, Botafogo, Rio de Janeiro, www.casadaros.net 

Santiago Calatrava’s museum

Het toekomstige Museum van Morgen

Vlak bij het MAR, in de haven die grondig op de schop gaat, is een ander pronkstuk in aanbouw. Het Museu do Amanhã is ontworpen door de Santiago Calatrava, de architect die wereldfaam verwierf met zijn Stad van Kunst en Wetenschap in Valencia. Het museum van morgen zal gewijd zijn aan het leven in de nabije toekomst en krijgt een toepasselijk futuristisch onderkomen: op een pier in de Guanabarabaai strijkt een langgerekt gewelfd wit ruimteschip neer. Opening 2015.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museu do Amanhã, Av. Rodrigues Alves 10, Centro, Rio de Janeiro, www.portomaravilha.com.br 