Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het tropisch regenwoud van Rio

Rio de Janeiro is de enige stad ter wereld met een regenwoud binnen de stadsgrenzen: Nationaal Park Tijuca. Dit ‘stadsoerwoud’ is een tropische oase van rust en ruimte, zacht ruisende watervallen en vrolijk fluitende vogels. Vlak bij het stadsgewoel wonen hier cobra’s, leguanen, ocelotten, luiaards, agoeti’s en brulapen.

Het park meet ruim 100 vierkante kilometer en u kunt het, al dan niet met een gids, per (huur)auto verkennen. Wie geen eigen vervoer heeft en toch wat wil zien, kan terecht in het gedeelte vlak achter de toegangspoort: Floresta da Tijuca, met wandelpaden, picknickplekken en watervallen. Overal stromen riviertjes en beekjes en uit bronnen tussen de rotsen kabbelt kraakhelder water.

Stadsoerwoud Nationaal Park Tijuca
Stadsoerwoud Nationaal Park Tijuca

Rio de Janeiro

De paden op, de lanen in

Al na een paar honderd meter staat in het Floresta da Tijuca de eerste attractie, de ruim 30 meter hoge waterval Cascatinha Taunay. En iets verderop staat de tweede, een pittoresk 19de-eeuws kapelletje met een triptiek van de neorealistische kunstschilder Cândido Portinari. Tot zover is het nog heel overzichtelijk, daarna is er een wirwar van wandelpaden om uit te kiezen. Wegwijzers geven verschillende routes aan en bij de kiosk of in het bezoekerscentrum zijn plattegronden te koop.
Slingerpaden voeren over bergbeekjes naar meertjes waarin u kunt afkoelen onder een klaterende waterval. U kunt ook  klauteren naar heuveltoppen met uitzicht op Christus de Verlosser op de Corcovado, de Suikerbroodberg en Copacabana. In de bomen bungelen luiaards en brulapen, door het struikgewas ritselen capibara’s en agoeti’s, en met wat geluk ziet u een ocelot of neusbeertje. In 1991 kreeg het park van UNESCO de status van biosfeerreservaat, zeg maar het Werelderfgoed van Moeder Natuur.

“In de bomen bungelen luiaards en met geluk ziet u een neusbeertje”

Waterval in het Floresta da Tijuca

Solo wandelen of georganiseerde excursie

De Entrada da Floresta, de toegangspoort tot het voetgangersvriendelijke deel van het Nationaal Park Tijuca, is te bereiken met bus 221 vanaf Praça XV de Novembro, 233 of 234 vanaf het busstation (rodoviária) en 133 vanaf Rua Jardim Botânico, richting Alto da Boa Vista (uitstappen bij halte Praça Alfonso Viseu). Door het park kriskrassen 200 wandelroutes. Die zijn het beste te verkennen met een gids van Aventuras Rio (aventurasrio.com.br) of Rio Hiking (riohiking.com.br). Het park met jeep en gids doorkruisen kan ook; met Rio by Jeep (riobyjeep.com) of Jeep Tour (jeeptour.com.br).
Tropische oase midden in de stad