KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Sint-Michielskerk: symbool van Hamburg

Hamburg telt verschillende grote kerken, maar de Sint-Michielskerk steekt er met kop en schouders bovenuit. 'Michel', zoals de Hamburgers hem liefkozend noemen, is vanaf bijna elk punt in de stad te zien. Dit symbool van Hamburg is 132 meter hoog – wie zich waagt aan een klim naar de top van de klokkentoren kan genieten van een prachtig panorama over Hamburg en de haven.

Of u nu over het Alstermeer zeilt of de straten in het centrum verkent, het mintgroene dak van de Sint-Michielskerk is niet te missen. Ook het geluid kan u nauwelijks ontgaan! Elke dag om 10 en 21 uur speelt de beroemde trompettist van 'Michel' een trompetsolo vanaf de klokkentoren. Een bezoek aan deze barokke kerk is een must, er is genoeg te ontdekken. Volg de wenteltrap naar boven om de grootste kerkklok van Duitsland te bewonderen, luister naar indrukwekkende orgelmuziek en ontdek de mysterieuze crypten.

De toren van 'Michel'
De toren van 'Michel'

Hamburg

Vredig gelegen aan de Elbe

De Sint-Michielskerk is misschien wel de mooist gelegen kerk van heel Hamburg, met uitzicht op de haven, de Elbe en de binnenstad. Maar deze locatie kent geen fortuinlijke geschiedenis. 'Michel' is al de derde kerk op deze plaats. De originele kerk uit de 17de eeuw werd verwoest door een krachtige blikseminslag, en de tweede kerk brandde in 1906 af tijdens renovatiewerkzaamheden. Direct daarna begon de bouw van de huidige kerk.

Kijk bij het binnengaan van de kerk eens naar boven: hier waakt een koperen beeltenis van de aartsengel Michaël over de poort. De barokke kerk heeft 5 orgels, op verschillende locaties. Wie de kerk tegen 12 uur 's middags bezoekt, heeft geluk: dan brengt de orgelmeester een 15 minuten durend muziekstuk ten gehore.
Voor een weids panorama over Hamburg bestijgt u de 453 treden naar het uitkijkplatform. Een welkom rustpunt is het klokkenspel halverwege, met de grootste klok van Duitsland: de beroemde Jahrtausendglocke (millenniumbel). Het is leuk om de toren ’s avonds te beklimmen: de duizenden lichtjes van de stad vormen een schitterend schouwspel.

+ Lees meer

Orgel in de Sint-Michielskerk

Bekijk op de kaart

Sint-Michielskerk, Englische Planke 1, Hamburg

Uitzicht over de Elbe vanaf ‘Michel’

“In de cryptes van de kathedraal liggen grote namen zoals de zoon van componist Bach”

Afdalen naar de crypte

Wie genoeg heeft van de grote hoogte, kan afdalen naar de cryptes onder de kerk. Van 1762 tot 1817 werden hier de leden van rijke Hamburgse families, kerkgenootschappen en gildes bijgezet, onder wie de bekende componist Carl Philipp Emanuel Bach, de zoon van Johann Sebastian Bach. Tegen de achterwand van de crypte pronkt een van de kerkorgels.