KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Swingen in de beste jazzclubs

Jazz is niet een muziekstijl die veel mensen associëren met San Francisco. Toch kent deze bruisende stad aan de westkust van de Verenigde Staten een levendige jazzcultuur – met bovendien een bijzondere geschiedenis. Hoewel de hoogtijdagen misschien voorbij zijn, telt de stad nog steeds tientallen jazzclubs van hoog niveau.

Veel Afrikaans-Amerikaanse arbeiders trokken in de jaren ‘40 van het zuiden naar de westkust van Amerika. Zij namen hun muzikale roots mee en introduceerden jazz en blues in het westen. Vooral in het Fillmore District van San Francisco werd jazz razend populair; deze wijk was in de jaren ’40 en ’50 een bruisende mix van restaurants, poolcafés, theaters en nachtclubs. Fillmore stond ook wel bekend als ‘het Harlem van het Westen’, refererend aan de jazzminnende wijk in New York City.

Jazz in San Francisco
Jazz in San Francisco

San Francisco

Centrum voor jazz

Grote namen als Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Louis Armstrong kwamen regelmatig langs in de jazzclubs van Fillmore, vooral Jimbo’s Bop City. De club verwierf nationale bekendheid door de jamsessies, die soms hele nachten duurden. Eind jaren ’50 raakte Fillmore in verval en verdween de levendige jazzscene grotendeels uit deze wijk. Het gebouw waarin Bop City zat is onlangs bestempeld als historisch erfgoed.

Toch zijn er nog steeds steengoede clubs te vinden in San Francisco. In 2013 opende bovendien het culturele centrum SFJAZZ haar deuren. SFJAZZ is het eerste op zichzelf staande centrum in de Verenigde Staten dat geheel aan jazz gewijd is. Het doel van het centrum is om iedereen kennis te laten maken met jazz en de geschiedenis van deze muziekstijl. U kunt er ook deelnemen aan workshops en masterclasses. In het schitterende auditorium zijn de hele week optredens te zien van meer en minder bekende jazzmuzikanten. Tickets, namen en data vindt u terug op de website.

+ Lees meer

Een optreden in het SFJAZZ centrum

Bekijk SFJAZZ op de kaart

201 Franklin Street, San Francisco

Jazzen bij Yoshi’s

Yoshi’s is een van de beste jazzclubs van San Francisco. In 1972 opende de Japanse Yoshie Akiba een klein sushirestaurant in Berkeley, maar door toenemend succes verhuisde het al snel naar een groter onderkomen in Oakland. Hier werd live muziek bij het diner geïntroduceerd, wat Yoshi’s al snel tot een jazzclub van wereldformaat maakte. In 2007 opende Yoshi’s in hartje San Francisco een tweede vestiging, aan Fillmore Street. Zowel het eten als de jazzmuziek zijn van geweldige kwaliteit – het is, volgens velen, de enige plek ter wereld waar u kunt luisteren naar jazz van wereldformaat terwijl u geniet van een maaltijd die niet onder doet voor die in een Michelin-sterren restaurant.

+ Lees meer

“Voor jazz van wereldformaat en een Michelin-sterren maaltijd is Yoshi’s the place to be”

Bekijk Yoshi’s op de kaart

1330 Fillmore Street, San Francisco