Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Per metro naar de skipiste

Oslo is een van de zeldzame hoofdsteden waar kan worden geskied binnen de stadsgrenzen. Niet alleen voor amateurs: de Olympische Winterspelen en verschillende wereldkampioenschappen werden hier gehouden. In het winterseizoen kijkt niemand er vreemd van op als mensen in skikleding in de metro met ski’s lopen te sjouwen – die zijn gewoon onderweg naar Holmenkollen. Twintig minuten in de metro en u staat op de piste.

De wereldberoemde Holmenkollen-skischans is niet meer wat hij geweest is. Sinds 1892 worden hier skispringkampioenschappen gehouden en al 19 keer ging dit hoogste punt van Oslo volledig op de schop. Het huidige exemplaar is de enige stalen skischans ter wereld, 100 ton zwaar en 64 meter hoog. Het seizoen loopt van december tot eind maart. En als er geen sneeuw ligt, is er altijd nog de skispringsimulator. Het bijbehorende Ski Museum, gesticht in 1923, is het oudste skimuseum ter wereld. Bij de entreeprijs van het museum is de klimtocht naar de top van de schans inbegrepen – evenals het prachtige uitzicht op de stad.

Skiën op 20 minuten van het centrum
Skiën op 20 minuten van het centrum

Oslo

Oslo Vinterpark: 18 pistes

Vier metrohaltes voorbij Holmenkollen (lijn 1) ligt Oslo Vinterpark met 18 pistes van groen tot zwart, 11 liften waarvan 3 stoeltjesliften, een halfpipe en de enige openbare olympische superpipe ter wereld. Op 531 meter hoogte loopt het seizoen hier van begin december tot pasen. Sneeuwkanonnen zorgen voor voldoende verse sneeuw, en ’s avonds zijn de pistes verlicht. De skischool geeft les in skiën, snowboarden, telemarken en langlaufen. Alle benodigdheden zijn te huur – reken voor een complete uitrusting op 45 euro en voor een skipas op zo’n 40 euro per dag. De après-ski is beperkt, maar met de metro bent u in 20 minuten terug in het centrum.
Duizelingwekkend uitzicht vanaf de top van Holmenkollen

Houten skihotel in Viking-art nouveau

Zo dicht bij de stad is een hotelovernachting niet per se nodig, maar wie een nachtje in de sneeuw en frisse berglucht wil blijven slapen kan in de schaduw van de skischans terecht in een historisch hotel. Het Holmenkollen Park Hotel opende in 1894 als sanatorium voor tbc-patiënten, maar kreeg al snel de functie van hotel. Het rode houten gebouw met romantische toren en balkonnetjes is een van de beste voorbeelden van de toen populaire Dragenstil, zeg maar de Vikingvariant van art nouveau.
Het historische Holmenkollen Park Hotel