KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Sprookje van duizend-en-één-nacht

Het was niet voor niets de plek waar John F. Kennedy jr. in 1996 zijn kersverse echtgenote Carolyn Bessette mee naartoe nam voor hun huwelijksreis: Istanbul, een van de meest romantische steden ter wereld. De architectuur, de promenades langs het water, het exotisch mozaïek van smaken, geuren en geluiden… op de grens van Europa en Azië waant u zich in de verhalen van duizend-en-één-nacht.

Wandel langs de oevers van de Bosporus, de rivier die Istanbul in oost en west verdeelt, met zicht op de Aziatische oever met zijn paleizen en pittoreske oude houten huizen. Lunch in Konyali, het restaurant van het Topkapipaleis, met een prachtig uitzicht over de stad. En bezoek de Basilica Cisterne, de sfeervol verlichte ondergrondse wateropslagplaats waar altijd zachtjes klassieke muziek klinkt. Het klinkt allemaal even romantisch, maar de échte duizend-en-één-nachtsprookjes beginnen natuurlijk na zonsondergang.

Istanbul: romantische stad bij uitstek
Istanbul: romantische stad bij uitstek

Istanbul

Als de avond valt

Geen betere plek om de zonsondergang te bewonderen dan vanaf de waterkant. In het district Eyüp is Pierre Loti, een heuvel genoemd naar een bekende Franse schrijver, van oudsher een ontmoetingsplek voor geliefden. Hier heeft u een geweldig uitzicht op de Gouden Hoorn. Die Gouden Hoorn zelf, en dan met name de haven, is ook een prachtige plek om de lichtjes in de stad aan te zien springen.
Zodra het donker is, wacht een diner bij kaarslicht. Voor een bijzonder avondje uit kunt u bijvoorbeeld de ferry vanaf Kabataș of Salaçak nemen naar de Kiz Kulesi, een voormalige vuurtoren op een eilandje midden in de Bosporus. In het restaurant ziet u – onder het genot van live muziek, heerlijk eten en drinken – hoe de nacht valt over Istanbul.
Het sluitstuk van de perfecte romantische avond is een nachtcruise over de Bosporus, van de oude naar de nieuwe stad, onder magisch verlichte bruggen door, met zicht op paleizen, kastelen en moskeeën.
Romantisch diner in de vuurtoren
Basilica Cisterne: wateropslagplaats

Arabische droom

Ook aan romantische hotels heeft Istanbul geen gebrek. Een van de meest bijzondere is Kybele. Duizenden handgemaakte gekleurde glaslampen sieren de plafonds en authentieke oosterse tapijten decoreren de vloer. Antieke stoelen, bronzen kandelaars en oude curiosa vervolmaken het plaatje. De kamers hebben geen televisie want de eigenaren, 3 broers, willen dat hun gasten vooral genieten van elkaar en van de stad. Om dezelfde reden wordt het ontbijt tot 12 uur ’s morgens geserveerd, op een intiem dakterras waar het geluid van de straat niet doordringt.

+ Lees meer

De 1001 lichtjes in Kybele Hotel

Bekijk op de kaart

Yerebatan Caddesi, 35 Sultanahmet, Istanbul