KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het anti-apartheidstheater

In 1976, tijdens de hoogtijdagen van het apartheidsregime, opende in Johannesburg een opmerkelijk theater. Het Market Theatre daagde het regime uit door zichzelf te profileren als een plek waar bezoekers van alle rassen samen van voorstellingen konden komen genieten. Die voorstellingen stelden op hun beurt apartheid aan de kaak. Het idee was simpel maar sterk: dat cultuur de maatschappij kan veranderen.

Het theater werd gevestigd in een gebouw dat sinds 1913 een Indiase fruitmarkt huisvestte. De voorstellingen waren erop gericht om de door apartheid onderdrukte bevolking toch een stem te geven. Tegelijkertijd was de artistieke kwaliteit van groot belang. Na de val van het apartheidsregime zijn zowel het theater als de inmiddels beroemde toneelvoorstellingen met prijzen overladen. Het Market Theatre is uitgegroeid tot een vooruitstrevend cultureel complex voor veelsoortige vormen van entertainment en performance.

Voor vertier en verzet
Voor vertier en verzet

Johannesburg

Schoppen tegen onrecht

Het theater genoot al snel na de opening internationale bekendheid als ‘Het Theater van de Worsteling’ – de worsteling met de apartheid, welteverstaan. Stichters Mannie Manim en Barney Simon waren ervan overtuigd dat ze de samenleving in de juiste richting konden stuwen, en daar hebben ze zeker veel aan bijgedragen. Een van de beroemdste anti-apartheidstoneelstukken die hier voor het eerst werden opgevoerd was ‘Woza Albert!’. Daarin keert de Messias terug op aarde ten tijde van het apartheidsregime, dat hem probeert te bestrijden met een atoombom. Het werd het meest succesvolle theaterstuk dat Zuid-Afrika ooit heeft geproduceerd. Daarnaast gingen hier ook veel van Athol Fugard’s beroemde toneelstukken in première. Fugard geldt tot op de dag van vandaag tot een van de belangrijkste en invloedrijkste schrijvers en regisseurs van Zuid-Afrika. Hij vergaarde vooral internationale bekendheid met toneelstukken die het apartheidsregime bestreden.

“In ‘Woza Albert!’ keert de Messias terug op aarde ten tijde van het Apartheidsregime.”

Optreden in het Market Theatre

Entertainment met engagement

De belangrijkste doelstelling van het Market Theatre is inmiddels een feit; ruim twee decennia  geleden kwam er formeel een eind aan de apartheid in Zuid-Afrika. Toch was daarmee de rol van het theater geenszins ten einde. Tot op de dag van vandaag streeft het Market ernaar de samenleving een kritische spiegel voor te houden; het theater kan daarbij putten uit het beste nieuwe talent dat het land heeft te bieden. Iedereen die een beetje inzicht wil krijgen in waar het in het moderne Zuid-Afrika om draait, krijgt hier genoeg stof tot nadenken.

+ Lees meer

Het mainstage

Bekijk op de kaart

56 Margaret Mcingana Street