KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het strand van dat ene meisje

Ipanema is bijna net zo beroemd (en minstens zo mooi) als Copacabana – mede dankzij de bossanovaklassieker ‘The Girl from Ipanema’. De ultieme zomerhit van 1964 werd twee jaar eerder geschreven door Tom Jobim, en is beroemd gemaakt door Astrud Gilberto. Het nummer werd onlangs nog zoetgevooisd gezongen door Bebel Gilberto. En dat meisje van Ipanema? Zij heet Helô en bestaat echt.

Het kilometerslange strand van Ipanema is lekker overzichtelijk: elke doelgroep heeft z’n eigen stuk strand. Bij Posto Nove (uitkijktoren 9) liggen louter jonge Braziliaanse binken met wasbordjes en beeldschone meisjes in minikini. Handig aan het einde van de uitgaansstraat Rua Farme de Amoedo ligt het homostrand, met de bijnaam Bolsa de Valores – de handelsbeurs. Bij post 8 liggen de jongeren uit de favela’s en bij post 7 de surfers. Ook hippies, intellectuelen, singles en gezinnetjes met kinderen hebben elk hun territorium.

Uitzicht op Ipanema bij zonsondergang
Uitzicht op Ipanema bij zonsondergang

Rio de Janeiro

Elke doelgroep zijn stuk strand

Het strand begint bij Arpoador, met een parkje en een panoramisch uitkijkpunt op de rotsen, en eindigt bij Leblon, met nog een uitkijkpunt op de rotsen, maar nu met een barretje en terras. Voor het mooiste zicht op de zonsondergang verovert u bijtijds een tafeltje bij strandbar Caneco do Rei bij post 12. Ipanema is niet alleen de naam van het strand, maar ook van de achterliggende wijk met de chicste winkels, beste restaurants en hipste hotels van Rio. Liefhebbers van luxe en design zitten goed in Hotel Fasano, door Philippe Starck ingericht met modernistisch meubilair van Oscar Niemeyer en Sergio Rodrigues. Het zwembad op het dak heeft een uitzicht om verliefd op te worden.

“Voor het mooiste zicht op de zonsondergang verovert u bijtijds een tafeltje bij strandbar Caneco do Rei”

Hotel Fasano: pool with a view

Helô : het Meisje van Ipanema

Op een tropische dag zaten componist Tom Jobim en dichter Vinicius de Moraes zoals zo vaak op het terras van Bar Veloso toen er een mooi meisje voorbij liep. Ze inspireerde het tweetal tot een liedje: ‘The Girl from Ipanema’. Zoetgevooisd gezongen door Astrud Gilberto werd dat het beroemdste bossanovaliedje aller tijden. Het meisje heet Helô Pinheiro en is geen 17 meer: ze nadert inmiddels de 70. Na een carrière als model begon ze een boetiek in badmode, die nog steeds goed loopt:  Garota de Ipanema.
Hooghouden op het strand is populair