KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De leukste markten van East End

De rest van de wereld kent East End vooral als het deprimerende decor van de langlopende BBC-soap ‘EastEnders’. De inwoners weten wel beter: dit is allang geen achterstandswijk meer, maar het hipste stukje stad. Shoreditch, Spitalfields en Hoxton vormen samen een keurig opgeknapte buurt vol creatieve winkels, smakelijke curryrestaurants, gelikte cocktailbars en de leukste markten van Londen.

Londen telt zo’n 350 markten – bijna één voor elke dag van het jaar. De hele week door zijn er volop markten te vinden, verspreid over de hele stad. Zo kunt u op maandag naar Camden Market voor mode en op zaterdag naar Covent Garden voor cadeautjes. Maar op zondag trekken Londenaren massaal naar de postcodegebieden E1 en E2, ten oosten van The City, die dan transformeren tot één groot marktfestijn. Op een rij: de 3 leukste markten van East End.

Markt in London
Markt in London

Londen

Koopjesjagen op Petticoat Lane Market

Beroemd: Petticoat Lane Market

Al in Tudoriaanse tijden werden petticoats en kant verkocht op Petticoat Lane Market, een van Londens beroemdste markten. Op het eerste gezicht snapt niemand precies waar de faam nu nog aan te danken is: in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bestaat het aanbod van de ongeveer 1.000 stalletjes vooral uit kleding en schoenen van het goedkope soort. Wie iets verder kijkt, ontdekt misschien een prettig geprijsd leren jack of een designershirt van vorig seizoen. De meeste bezoekers komen hier niet voor een leuk koopje, maar eerder om rond te kijken of iets te eten en te drinken.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Petticoat Lane Market, Middlesex Street, Spitalfields, Londen

Bloemenzee: Columbia Road Flower Market

Kleurig en fleurig is de bloemenmarkt op Columbia Road, in de aan Spitalfields grenzende wijk Hackney. In de smalle straat tussen de Victoriaanse rijtjeshuizen slaat half Londen elke zondag van ’s morgens vroeg tot in de middag groots in bij de talloze kraampjes. Als het winkelend publiek met armen vol boeketten, hibiscussen en palmbomen neerploft op de stoep van The Royal Oak Pub om bij te komen met een kop thee, is binnen het feest van de voorgaande nacht vaak nog in volle gang – een prachtig contrast met de lieflijke bloemenmarkt buiten.

+ Lees meer

Zondagse bloemenzee op Columbia Road

Bekijk op de kaart

Columbia Road Flower Market, Columbia Road, Spitalfields, Londen, www.columbiaroad.info 
Vintage-design in Spitalfields Market

Hipsters: Old Spitalfields Market

Vanwege de slechte bereikbaarheid vertrokken de groenteboeren in 1999 uit de Old Spitalfields Market. Meteen ging de sloopkogel ertegenaan. De helft van de historische markthal uit 1683 (!) maakte plaats voor moderne kantoorkolossen. Ook de rest zou tegen de grond gaan, maar Londen kwam net op tijd in opstand. De resterende helft is nu een populaire markt met lokaal design, mode, biologische etenswaren, kunst en kitsch. Vooral de zondag is druk met wel 250 kraampjes. Leuk om te weten: ook Madonna en Kate Moss zijn hier wel eens gespot.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Old Spitalfields Market, 16 Horner Square, Spitalfields, Londen, www.oldspitalfieldsmarket.com 