KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het bruisende hart van Marseille

Al 2.600 jaar is Marseille’s historische haven het hart van de stad. De Vieux-Port ligt nog altijd op het punt waar de oude Grieken aanmonsterden om er een handelspost te stichten. Tegenwoordig is dit een van Marseilles populairste wijken. Sinds een grote opknapbeurt is vrijwel het hele gebied bestemd voor voetgangers. Er hangt een prettige sfeer dankzij de talrijke cafés en restaurants.

Halverwege de 19de eeuw bood de Vieux-Port plaats aan 1.000 boten tegelijk. De activiteit nam echter gestaag af door de opkomst van de stoomboot – de haven bleek daarvoor te ondiep. De genadeklap kwam in de Tweede Wereldoorlog, toen de haven bijna volledig werd vernietigd. Toch besloot Marseille al snel de haven in oude glorie te herstellen. Hoewel de haven tegenwoordig geen functie meer heeft voor de commerciële zeevaart, maken plezierjachten er nu dankbaar gebruik van.

De oude haven van Marseille
De oude haven van Marseille

Marseille

Plezierjachten in de oude haven

Van lui terras tot fijn museum

Marseille noemt zich met veel trots de oudste stad van Frankrijk. En hoe ouder hoe levendiger, lijkt het wel. Zeker in de oude haven, die een centrale positie inneemt in het sociale en culturele leven van de stad. Dat houdt niet op bij de horeca aan het water. U loopt er zo naar het splinternieuwe MuCEM-museum of het middeleeuwse Fort Saint-Jean. Ook het stadhuis, de abdij Saint-Victor en de spectaculair ogende Villa Méditerranée zijn dichtbij. Dit laatstgenoemde gebouw huisvest een cultureel centrum, dat de Italiaanse architect Stefano Boeri heel toepasselijk heeft ontworpen in de vorm van de letter C. De haven zelf is een ideaal plekje om even neer te strijken na een museumbezoek of simpelweg lekker te flaneren en mensen te kijken vanaf een zonnig terras.
Fort Saint-Jean

Hennep-hoofdstraat

Ooit was Marseille een belangrijk centrum voor de handel in cannabis. De plant stond bekend om andere kwaliteiten dan tegenwoordig: hennep werd gewaardeerd om de sterke vezels, die zich uitstekend lieten verwerken tot scheepstouw. De handel hierin gaf de naam aan de straat die vanaf de kerk Saint-Vincent-de-Paul (ook bekend als Les Réformés) naar de oude haven loopt: La Canebière. Deze straat is ook nu nog de levensader van de stad. La Canebière is, net als de haven, onderwerp van een grootschalig project waarmee de straat weer in oude glorie moet worden hersteld.
Levendig La Canebière