KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De spelonken van de Cheddar Gorge

Dertig kilometer ten zuidwesten van Bristol ligt Cheddar Gorge, een van de meest geliefde landschappen van Somerset. Deze spectaculaire kloof is de grootste van het land. De kliffen eromheen torenen tot wel 140 meter hoogte. Ook binnen is er spektakel: in de bergwanden zitten vele spelonken en grotten. Hier zijn de prehistorische overblijfselen gevonden van de vroegste menselijke bewoners in Groot-Brittannië.

De kloof en het grottenstelsel zijn de afgelopen 1,2 miljoen jaar gevormd door smeltwater van de gletsjers uit verschillende ijstijden. De rivier Yeo, die de kloof in het landschap kerfde, stroomt hier nog steeds, maar ondergronds. De kalksteengrotten zijn hier het resultaat van. De twee grootste, Gough's Cave en Cox's Cave, zijn open voor het publiek. In Gough's Cave werd het complete, 9.000 jaar oude skelet gevonden van een vroege holbewoner. Deze staat sindsdien bekend als Cheddar Man.

Cheddar Gorge
Cheddar Gorge

Bristol

Een sprookjeslandschap

De kliffen en hellingen van Cheddar Gorge vormen een mozaïek van habitats, begroeid met kalkwalstro, kleine ruit, en de zeldzame Cheddar Pink, een soort anjer. Zo lieftallig als het bovengronds is, zo duister en mysterieus is het onder de oppervlakte. In grotten en spelonken huizen grote vleermuizenkolonies tussen de afgekloven botten van kannibalistische holbewoners.

Het is het soort landschap waar de fantasie bijna automatisch op hol slaat. Naar verluidt overkwam dat ook J.R.R. Tolkien, die hier in 1916 zijn huwelijksreis doorbracht. De ‘Lord of The Rings’-trilogie mag dan wel zijn verfilmd in Nieuw-Zeeland, de schrijver deed zijn inspiratie op in Somerset. Vooral de omschrijving van Helm’s Deep in ‘The Two Towers’  blijkt opvallend veel weg te hebben van Cheddar Gorge. Vandaag de dag loopt er door Cox’s Cave een op Tolkiens fantasiewereld geïnspireerde spooktour, The Crystal Quest. Ook de rest van de grot, vol reflecterende meren en kalksteensculpturen, is sprookjesachtig verlicht. Uit verborgen luidsprekers klinkt mysterieus gezang.

Cox’s Cave

Cheddar Man

Cheddar Man, wiens 9.000 jaar oude skelet werd gevonden in Gough's Cave, was bij lange na niet de eerste bewoner van de grot. Er zijn overblijfselen gevonden die 12.000 jaar oud zijn. Toch spreekt hij het meest tot de verbeelding: zijn skelet is het vroegste complete skelet ooit gevonden in Groot-Brittannië. De band met deze eerste ‘complete Brit’ is niet alleen een gevoelsmatige kwestie. Toen zijn DNA eind jaren ’90 werd vergeleken met dat van schoolkinderen in Cheddar, bleek dat hij een verre voorouder is van twee van hen. Het gat in zijn schedel, en de aanwijzingen die zijn gevonden over kannibalisme in de grot, doen het ergste vrezen over wat hem is overkomen.

Cheddar Man