KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De kleuren van het Hundertwasserhaus

Kleurrijke muren, onregelmatige lijnen en een waterval aan planten: het Hundertwasserhaus is op z’n minst een opvallende verschijning te noemen. Het gebouw werd in 1983 ontworpen door kunstenaar Friedensreich Hundertwasser en is een van de architectonische hoogstandjes van Oostenrijk. Al zorgde het bij de oplevering in 1985 voor heel wat beroering.

Architectuur zou meer in harmonie moeten zijn met mens en natuur, dat was de visie van Hundertwasser (1928-2000). Geen onnatuurlijke rechte lijnen, maar grillige vormen en felle kleuren. Toen hij van de burgemeester van Wenen de opdracht kreeg een wooncomplex te ontwerpen, nam hij die filosofie dan ook als uitgangspunt. Omdat Hundertwasser bovenal kunstenaar was, riep hij de hulp in van architect Josef Krawina. Deze hield echter te veel vast een rechtlijnige en orderlijke patronen; dat was reden voor Hundertwasser om ook architect Peter Pelikan erbij te halen.

Het Hundertwasserhaus in Wenen
Het Hundertwasserhaus in Wenen

Wenen

Bomen uit het raam

Het Hundertwasserhaus werd uiteindelijk in 2 jaar tijd gebouwd. Het complex bestaat uit 52 appartementen, 19 terrassen en 250 bomen en struiken die weelderig op het dak groeien en zelfs vanuit kamers hun weg door de ramen naar buiten vinden. De begroeiing brengt leven in het gebouw. Het is en is tevens een van de mooiste principes van het Hundertwasserhaus: de architect wilde dat wat er aan natuur vernietigd moest worden voor de bouw, werd teruggebracht op het dak en in het complex zelf. Elk appartement is uniek – een samenstelling van golvende muren, ongelijke vloeren en felgekleurde gevels. Bewoners van de beroemde appartementen zijn vrij om met hun raamkozijnen te doen wat zij willen. Dat was een ander speerpunt van Hundertwasser, een sterke voorstander was van persoonlijke inbreng op architectuur. Hoewel het gebouw nu geroemd wordt om zijn bijzondere ontwerp, was er ten tijden van de oplevering veel over te doen. Meerdere critici typeerden het huis bovendien als kitsch.

+ Lees meer

De begroeiing op het dak
De electriciteitscentrale in Spittelau

De veelzijdige Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser werd op 15 december 1928 geboren in Wenen. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde hij 3 maanden aan de Weense kunstacademie, waar hij geïnspireerd raakte door kunstenaars als Egon Schiele en Gustav Klimt. In de jaren ’50 en ’60 ontpopte Hundertwasser zich als een veelzijdig kunstenaar en architectuurtheoreticus. Hij vocht tegen het rationalisme in de architectuur en pleitte voor een menselijke benadering. Behalve het Hundertwasserhaus is in Wenen ook de elektriciteitscentrale in het district Spittelau van zijn hand.
De kleurrijke gevel van het Hundertwasserhaus

Museum Hundertwasser

Hoewel het Hundertwasserhaus helaas alleen van de buitenkant kan worden bewonderd, ligt op een paar honderd meter afstand het Kunst Haus Wien, dat een permanente tentoonstelling over het complex herbergt. Het Kunst Haus is ook door Hundertwasser ontworpen; rechte lijnen zult u hier dan ook niet snel tegenkomen. De gevel lijkt erg op die van het Hundertwasserhaus maar is minder kleurrijk, heeft veel zwart en wit. Twee van de 4  etages van het museum zijn gewijd aan het Hundertwasserhaus. Op de overige 2 zijn wisselende exposities van andere kunstenaars.