KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het 800-jarig hart van Ierland

Dublin Castle vormt al meer dan 8 eeuwen lang het historisch hart van de Ierse hoofdstad. Tegenwoordig dient het voornamelijk als locatie voor belangrijke staatsaangelegenheden, zoals de inhuldiging van de Ierse presidenten. In het verleden heeft het gebouw veel functies gehad, waaronder die van gevangenis, schatkamer en rechtbank. Het was bovendien 7 eeuwen lang de zetel van het Engelse bestuur.

Bezoekers van het kasteel kunnen kiezen uit verschillende rondleidingen. De gespecialiseerde tours focussen bijvoorbeeld op de moderne of juist traditionele kunstcollecties. Een van de excursies richt zich volledig op de fameuze Ierse kroonjuwelen, die hier in 1907 werden gestolen en nooit meer zijn teruggevonden. Het complex, dat ruim 44.000 vierkante meters omvat, bevindt zich aan de zuidzijde van de Liffey, op een van oudsher strategische plek.

Een architectonische mengelmoes

De Ierse geschiedenis is in het kasteel af te lezen aan het samenraapsel van verschillende bouwstijlen. Sinds de stichting in 1204 is het kasteel regelmatig onderworpen aan grondige renovaties. Telkens drukte weer een andere generatie een eigen stempel op het complex. In 1922 werd het kasteel uiteindelijk overgedragen aan de Ierse Vrijstaat. Nu bevat het complex de regeringsgebouwen, de State Apartments (de belangrijkste staatsiezalen van het land), 2 musea, 2 tuinen, 2 cafés en een internationaal conferentiecentrum. Bezoekers kunnen de meeste kasteelgronden en musea op eigen gelegenheid bezoeken. De enige uitzondering daarop zijn de State Apartments: daar kunt u enkel komen met speciale tours, onder begeleiding van een gids.

“Een onderzoeksrapport van Scotland Yard verdween al even mysterieus als de kroonjuwelen”

Het schandaal van de kroonjuwelen

In 1907 werden de Ierse kroonjuwelen uit het kasteel gestolen. De omstandigheden waren erg verdacht: geen deur of slot was geforceerd, dus moest er hulp van binnenuit zijn geweest. Toch werd er nooit een schuldige aangewezen – een onderzoeksrapport van Scotland Yard verdween al even mysterieus als de juwelen. In de loop der jaren zijn er een heleboel verklaringen aangevoerd, die meestal wezen op een drank- en seksschandaal dat in de doofpot zou zijn gestopt. De juwelen zijn nooit teruggevonden.