KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De smaak van Småland

Småland is wereldberoemd in Zweden als het culinaire hart van het land. En dat ontstijgt het niveau van de welbekende gehaktballetjes: een Michelinrestaurant serveert innovatieve haute cuisine à la Svenska, koffietijd is hier verheven tot hogere kunst, en in een imposant slot waant men zich eventjes kasteelheer of -freule. Hier zijn 3 van de karakteristiekste restaurants in regiohoofdstad Växjö.

Småland is van oudsher het smulpapenparadijs van Zweden. Elk jaar in september trekt het culinaire festival MAT tienduizenden fijnproevers naar de Zuid-Zweedse regio. Maar ook de rest van het jaar is er te genieten van lokale klassiekers als isterband – gegrilde worstjes geserveerd met dille-aardappelen en bietjes. Voor een bescheiden provinciehoofdstad biedt Växjö een groots aanbod aan restaurants. Verser wordt het niet: de biologisch verbouwde producten uit de regio belanden hier rechtstreeks vanaf de boerderij op het bord.

Voor haute cuisine, bar of brood naar PM
Voor haute cuisine, bar of brood naar PM

Vaxjo

Innovatief dineren bij PM & Vänner

Michelinster: PM & Vänner

Heel Zweden kent PM & Vänner, een waar culinair imperium met 74 hotelkamers, een restaurant met een Michelinster, een bistro, bar en bakkerij. Woud, water en weide zijn de pijlers onder het menu, met keuze uit 5 of 9 gangen en gerechten als bijvoorbeeld langoustines met schorseneer, champignons met truffel en elandkalfsvlees met eekhoorntjesbrood. Het restaurant is alleen open voor het diner, de bistro biedt ruimere openingstijden en traditionele husmanskost (dagelijkse kost) met een moderne draai.

Fika: koffiepauze op z’n Zweeds

Niets is Zweedser dan fika. In Växjö maakt men serieus werk van de koffiepauze. Tweemaal daags komt het werkzame leven tot stilstand en komen behalve koffie ook sandwiches, koekjes, cakejes en kaneelbroodjes op tafel. De gemeenschappelijke koffiepauze is volgens wetenschappers een reden dat Zweden creatiever, productiever en stressvrij zijn. De Zweden zelf doen het doorgaans op kantoor, in de tuin of aan de keukentafel, maar ook bezoekers kunnen het beleven, bijvoorbeeld bij de oudste banketbakkerij van Zweden: Broqvist Konditori.
Broqvist Konditori in 1920
Aristocratisch dineren in Slot Teleborg

Dineren als een kasteelheer of -freule

Het doet middeleeuws aan, maar toch werd Slot Teleborg pas in 1900 gebouwd, als huwelijksgeschenk van een excentrieke graaf aan zijn echtgenote. Het sprookjeskasteel, even buiten het centrum op de oever van het meer Trummen, doet tegenwoordig dienst als luxehotel met 29 kamers. In het met antiek meubilair ingerichte restaurant staan Zweedse klassiekers als aardpeersoep, zalmtartaar en stoofvlees op het menu. Wel even reserveren. ’s Zomers is er in de kasteeltuin een romantisch café, Brygghuset, met uitzicht op het meer.