KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het cadeau van de sultan

Het was een cadeau van Sultan Qaboos aan de inwoners van Oman: ter ere van zijn 30-jarig bewind liet hij begin jaren ’90 een moskee bouwen die groter werd dan welke moskee dan ook in Oman. Het resultaat schittert sinds 2001 langs de weg die leidt naar het hart van Muscat – overdag badend in de felle zon, ’s avonds sfeervol verlicht.

In 1993 schreef Sultan Qaboos een competitie uit voor het ontwerp van de moskee. Het vernuftige ontwerp van architect Mohammed Saleh Makiya werd de grote winnaar. De bouw van de Sultan Qaboos-moskee begon in 1995. Uiteindelijk werd er 6 jaar aan gebouwd; de gigantische moskee, de grootste van Oman, ging in 2001 open.

De Sultan Qaboos-moskee
De Sultan Qaboos-moskee

Muscat

De prachtig gedecoreerde koepel

Betoverend interieur

De Sultan Qaboos-moskee is er een van groot, groter, grootst. Zo is hij gebouwd uit zo’n 300.000 ton Indisch zandsteen. In de grote gebedsruimte kijkt u werkelijk uw ogen uit. Het Perzische tapijt op de vloer meet een indrukwekkende 70 bij 60 meter, wat het meteen het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld maakt. Maar liefst 600 vrouwen hebben er 4 jaar over gedaan om de 1,7 miljoen knopen te leggen. Het tapijt is gekleurd met voornamelijk traditionele plantaardige kleurstoffen en het motief ervan komt terug in het schitterende plafond, gemaakt van marmer en mozaïek. In de grote koepel van de gebedsruimte hangt een enorme kroonluchter van Swarovski-kristal. Het 14 meter hoge gevaarte bestaat uit 1.122 lampjes – deze zorgen ’s avonds voor een feeëriek verlichte koepel.

Symbolisch exterieur

Van buitenaf is de moskee al net zo indrukwekkend. Het ontwerp is een mengeling van moderne architectuur en traditionele islamitische stijlkenmerken. Het complex is gebouwd op een verhoogd plateau, zoals de traditie is bij Omaanse moskeeën. Deze worden altijd net iets boven het straatniveau gebouwd. Op elke hoek staan minaretten met in het midden van het complex een vijfde minaret: samen staan zij symbool voor de 5 kernwaarden van de islam.
De moskee gezien vanaf de buitenkant
’s Avonds prachtig verlicht

Praktische informatie

De Sultan Qaboos-moskee is de enige moskee in Oman die ook is geopend voor niet-moslims. U kunt de moskee bezoeken in de ochtenduren, behalve op vrijdag. Uiteraard is het van belang dat u hierbij gepast gekleed gaat: vrouwen dienen hun hoofd te bedekken en ook knieën en schouders mogen niet zichtbaar zijn. Kinderen onder de 10 jaar worden niet toegelaten in de grote gebedsruimte.