Op de rand van Zwiterland en Frankrijk, in een park aan het Meer van Genève, ligt het Palais des Nations. Dit Paleis van de Naties staat symbool voor het gezamenlijk erfgoed van internationale gemeenschap. Hier werden mijlpalen bereikt op het gebied van mensenrechten, wereldgezondheid en vrede. Als bezoeker loopt u door de rijkelijk versierde conferentiezalen waar legendarische akkoorden zijn gesloten.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de Volkenbond gevormd, een organisatie die een einde aan alle oorlogen wilde maken. Ze koos Genève als thuisbasis, het internationale centrum van diplomatie. In het Arianapark werd speciaal voor dit doel een classicistisch paleis gebouwd met talrijke conferentiezalen, stuk voor stuk gedecoreerd en gevuld met giften van de lidstaten. Vlaggen van de lidstaten wapperen langs de laan naar de ingang. Zo voelt u die internationale sfeer al voordat u goed en wel binnen bent.
Ook al vinden er jaarlijks meer dan 9.000 vergaderingen plaats, een behoorlijk gedeelte van het complex is geopend voor het publiek. In de grote vergaderzaal hangen schilderijen die zijn geschonken door Frankrijk, de houten vloer van het presidentiële podium komt uit Australië. De Verenigde Staten doneerden in 1937 het eerste simultaanvertalingsysteem, het oorspronkelijke meubilair was een gift uit Zwitserland.
De Raadzaal op de 3de etage ademt een heel andere sfeer, vanwege de originele fresco's die de muren sieren. Er zijn 3 schilderingen van Karl Hügin; op ‘De oorlogsslachtoffers’ staan vrouwen huilend afgebeeld bij het lichaam van een soldaat die zijn zwaard nog vasthoudt. Een paar jaar geleden is vergaderzaal XX gerenoveerd en herdoopt tot de Kamer van Mensenrechten en Alliantie der Beschavingen. De Spaanse kunstenaar Miquel Barceló heeft van het koepelplafond een imposant, kleurrijk kunstwerk gemaakt.