KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De mooiste hoek van Mauritius

Een grillige berg zoals die op het zuidwestelijke puntje van Mauritius zou elders een beetje onheilspellend ogen. Maar een kraag van wuivende palmbomen en een turkooizen lagune doen wonderen: Le Morne Brabant is juist de meest ansichtkaartwaardige hoek van het eiland.

Wie zich ertoe kan zetten het comfort van de strandresorts aan de voet van Le Morne te verlaten, wacht een breed scala aan activiteiten. Zo zijn de beste surfspots te vinden in de wateren rondom het schiereiland, en ook paardrijtochten door de branding zijn mogelijk. Het meest enerverend is wellicht de steile hike naar de top van de berg.

Ansichtkaartwaardig
Ansichtkaartwaardig

Mauritius

Een bewogen geschiedenis

In 2008 werd Le Morne uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Dat was niet alleen maar vanwege de natuurpracht, of zelfs de zeldzame planten op de steile flanken van de berg. In de eerste plaats heeft de locatie betekenis vanwege de geschiedenis van de slavernij. Begin 19de eeuw stond Mauritius ook wel bekend als de ‘Marron-republiek’, vanwege het grote aantal uit de huizen en landgoederen van hun lokale meesters ontsnapte slaven — de zogenoemde ‘marrons’. Ze zochten hun toevlucht op de geïsoleerde en moeilijk toegankelijke bergtop, die wordt omgeven door steile en dicht begroeide kliffen. In de loop der jaren wisten de marrons zich hier met succes in een aantal kleine nederzettingen te handhaven.
Het verhaal gaat dat toen de slavernij werd afgeschaft, er een expeditie naar Le Morne werd gestuurd om het goede nieuws te brengen. De aanblik van de naderende manschappen zorgde echter voor paniek onder de marrons, die zich massaal in een ravijn stortten. De naam Le Morne, Frans voor ‘de Droevige’, verwijst naar het tragische lot van deze slaven.
De steile bergwand van Le Morne
Een panorama van het schiereiland

Een waterval onder water

Vlak bij Le Morne is een van de spectaculairste attracties van Mauritius te bewonderen. Om het te kunnen zien, moet u echter eerst de lucht in. Een helikopter is een optie, maar ook Google Earth biedt uitkomst. Even buiten de kust is te zien hoe de zeebodem plotseling in een steile diepte verdwijnt. Langs de rand lijkt een onderwater-waterval te stromen. Dat het eigenlijk om een illusie gaat, maakt het er niet minder mooi om: in feite is het een constante stroom van zand dat door de stromingen de diepte in wordt getrokken.
Een schitterende illusie