KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Balinese schoonheden als muze

Elegante dansen met prachtige verhalen en gracieuze vrouwen: wie naar Bali gaat wordt ondergedompeld in rituelen en ceremonies. Het zal daarom niet verbazen dat dit eiland een toevluchtsoord is voor kunstenaars en andere creatievelingen. De Balinese schonen spelen een prominente rol in de schilderkunst, het houtsnijwerk en andere kunstvormen.

Het magische Ubud is de plek op Bali waar de meeste kunstenaars naartoe trekken. Het ligt wat hoger in de bergen, omringd door regenwoud en prachtige rijstvelden, en het is er net wat koeler dan aan de kust. Veel reizigers, die hier kwamen op zoek naar geluk, zijn hier nooit meer weggegaan. Het dorp is een belangrijk centrum van Balinese beeldende kunst, dans en muziek. Rondom Ubud vindt u verder verschillende tempelcomplexen en authentieke dorpjes.

Het magische Ubud
Het magische Ubud

Denpasar-Bali

Betekenisvolle dansen

In de hindoeïstische cultuur wordt met elke gracieuze dans een verhaal verteld als een toewijding aan de goden. Balinese kinderen leren deze eeuwenoude tradities van jongs af aan. Met een perfecte lichaamsbeheersing, tot de ogen aan toe, worden verschillende karakters uitgebeeld. En dat in prachtige kostuums. De dansers oefenen dagelijks urenlang om de bewegingen tot in de puntjes onder de knie te krijgen. De goddelijke inspiratie staat centraal – alleen die maakt zo’n perfecte dans mogelijk.
De muzikale begeleiding voor veel van de Balinese dansen komt van een gamelanorkest, dat voornamelijk bestaat uit bespelers van typische drums en xylofoons. Het onderwerp van de dans is meestal de Ramayana, het beroemde epos uit het hindoeïsme over de prins Rama die zijn vrouw Sita probeert te redden van de demoon Ravana. Zo ook bijvoorbeeld bij de Kecak, een energieke dans met krachtige bewegingen. De dans wordt uitgevoerd door 50 mannen – met luide keelklanken in plaats van muziek. Een boeiend spektakel.

“De souplesse en elegantie van de Balinese danseressen is ongelooflijk.”

Spirituele schatten

Kunst voor wereldvrede

De grootste Balinese kunstcollectie is te vinden in het Rudana-museum in Ubud, dat werd opgezet door een lokale kunstliefhebber en zijn vrouw. Het museum gaat uit van de Balinese filosofie Tri Hita Karana, waarin de wereld van de geesten, de menselijke wereld en de natuur bij elkaar horen. Volgens deze filosofie draagt kunst bij aan wereldvrede, welvaart en vriendschap. De collectie is dan ook een combinatie van spirituele, culturele en natuurlijke schatten.

Architectuur en kunst onder één dak

Toen de Belgische kunstenaar Adrien Jean Le Mayeur de Merpes in 1932 op Bali aankwam, werd hij al snel verliefd op de mooie danseres Ni Polok. Ze trouwden 3 jaar later. Het koppel woonde in Sanur toen dit nog maar een klein vissersdorpje was. Hun huis, inmiddels een museum, is een prachtig voorbeeld van Balinese architectuur. Er hangen schilderijen die Le Mayeur maakte op zijn reizen naar Afrika, India, Italië, Frankrijk en de Zuid-Pacific. Ook zijn er schilderingen van het dagelijkse leven op Bali en de prachtige dames van het eiland, onder wie Le Mayeurs eigen vrouw. Een mooi kijkje achter de schermen van een artistiek duo.

Strand van Sanur