KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De Panoramaroute

Wie van Johannesburg naar het Krugerpark rijdt, kan onderweg genieten van een heel scala aan uitzichten. Nergens zijn ze echter zo mooi als op het stukje dat bekend staat als de Panoramaroute. Op de grens waar het Hoogveld van Gauteng plaatsmaakt voor een open vlakte, torenen hoge kliffen boven groene valleien, vol watervallen en imposante rotsformaties.

Die route heet niet voor niets Panoramaroute. De grootste attracties langs het traject zijn geen mountainbikepaden of ziplines, maar uitzichten. De belangrijkste daarvan kunnen gemakkelijk in 1 dag worden afgevinkt. Hoewel er geen officiëel start- of eindpunt is, begint een typische route bij het plaatsje Graskop, om vervolgens te eindigen in een lodge in het Krugerpark.

Blyde River Canyon
Blyde River Canyon

Johannesburg

Uitzicht vanuit het ‘Raam van God’

God’s Window

Vlakbij Graskop lijkt de grond in het niets te verdwijnen en opent zich een weids Afrikaans panorama: God’s Window. Het uitzicht strekt over een prehistorisch-ogend landschap richting Krugerpark, waarin tot in de verste verte geen menselijke hand te herkennen is. Langs het wandelpad naar het uitkijkpunt wemelt het van de inheemse planten, varens, bomen en bloemen. Dit ‘goddelijke’ uitkijkpunt is vlak voor zonsondergang op z’n mooist; het is zeker het overwegen waard om al de avond voor vertrek uit Graskop te gaan kijken.

Natuurfortuin

Wie bij de Bourke’s Luck Potholes uitstapt, wacht na een korte wandeling een zeer bijzonder landschap. Op de plek waar 2 rivieren (de Blyde en Treur) samenvloeien, heeft het kolkende water grote gaten – de potholes – in het gesteente geslepen. Het landschap eromheen is er een van sprookjesachtige bruggen en watervallen. De naam van de locatie verwijst naar die van goudzoeker Tom Bourke, die hier tijdens de gold rush op een fortuin hoopte te stuiten. De rijkdom bleek echter vooral in natuurpracht te kunnen worden uitgedrukt.
Geen goud, wel pracht
De rotsformaties lijken op hutten

Uitzicht op een reuzendrieling

De ‘drie rondavels’ zijn ronde rotsformaties die een beetje doen denken aan ronde, traditionele Afrikaanse hutten. Ze zouden dan echter gemaakt moeten zijn voor reuzen, want ze torenen maar liefst 700 meter boven de Blyde River Canyon uit. De puntige ‘daken’ zijn bekleed met gras en struikgewas. Alleen de canyon zelf kan hier de show stelen: het is een van de groenste en grootste rotskloven op aarde met een diepte van zo’n 700 meter. Wie goed in de diepte kijkt, kan soms in het glinsterende water van de Blyde-rivier grijze stipjes ontwaren: dit zijn nijlpaarden.