Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De bohémien volkswijk Santa Teresa

Stel dat Rio de Janeiro een mens is, dan is het strand van Ipanema een stel sterke, gebronsde benen. De warmbloedige wijk Lapa vormt de swingende heupen en daarboven liggen de vitale organen. Santa Teresa is het artistieke centrum van de stad, met de galeries en straatkunst is dit de beste plek om u onder te dompelen in Rio’s kunstscene.

Op de gelijknamige heuvel verrees de wijk Santa Teresa in de 18de eeuw als lommerrijk toevluchtsoord voor de gegoede bevolking. Dat is goed te zien aan de vele kapitale koloniale villa’s. Welgeteld twee toeristische attracties zijn er: de Escadaria Selarón, een lange trap die door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón werd bedekt met kleurige geglazuurde tegeltjes, en het statige Convento de Santa Teresa. Daar komen de inwoners van Rio in het weekend niet massaal voor naar boven. Ze komen om hier te genieten van het goede leven.

Santa Teresa: stadswijk in de jungle

Cariocas uit de hele stad komen op zaterdag hierheen voor een niet te versmaden stoofpotje: feijoada, een smaakexplosie van varkensvlees en zwarte bonen. Anderen nippen aan hun caipirinha, die archetypische Braziliaanse cocktail gemixt van cachaça, limoen, schaafijs en suiker. Restaurant  Sobrenatural is befaamd om de verse zeevruchten. De punheta de bacalhau kan u door de bizarre naam (vrij vertaald: de masturberende kabeljauw) wellicht niet bekoren, maar de gegrilde meerval met kokosmelk, banaan, aardappel en paranoten is onvergetelijk.
Rio de Janeiro is een stad in de jungle, en nergens wordt dat duidelijker dan in Santa Teresa, waar statige koloniale herenhuizen strijden tegen de oprukkende natuur. Vanuit de boomtoppen klinkt het gekrijs van papegaaien, varens groeien door scheuren in de muren en van de bovenleiding van de tram bungelen de luchtwortels van bromelia’s. In de tuin van het charmante café Cafecito kunt u de natuur bijna horen groeien. Het is alsof de jungle staat te trappelen om de met kinderkopjes geplaveide steegjes terug te veroveren. Net buiten de wijk gebeurt dat ook: Rio is de enige stad ter wereld met een tropisch regenwoud binnen de stadsgrenzen. Hier krijgt het begrip ‘betonnen jungle’ een andere lading.
Santa Teresa: stadswijk in de jungle