Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Regenwoud middenin de stad

Rio de Janeiro is de enige stad ter wereld met een regenwoud binnen zijn stadsgrenzen: het Nationale Park Tijuca. Dit ‘stadsoerwoud’ is 33 vierkante kilometer groot en huisvest een grote diversiteit aan flora en fauna. Vlakbij de mensenmassa wonen leguanen, brulapen, cobra’s en verschillende soorten vogels. Een stukje paradijs middenin een miljoenenstad.

Wetenschappers hebben berekend dat het oerwoud aan de kust ongeveer 60 miljoen jaar oud is. De oorspronkelijke bewoners van het regenwoud zijn de Tupi- en Tamoio-indianen. Met de komst van de Fransen en de Portugezen in de 16de eeuw werden de meeste indianen verdreven. Bomen werden gekapt voor de bouw van huizen en de aanleg van suikerriet- en koffieplantages. In 1861 keert het tij als het Tijucawoud tot beschermd gebied wordt verklaard. Een eeuw later is het tot nationaal park uitgeroepen.

Het regenwoud van Tijuca
Het regenwoud van Tijuca

Rio de Janeiro

De man die over Rio waakt

De bekendste bezienswaardigheid in het park is Cristo Redentor, het reusachtige standbeeld van Jezus Christus dat over Rio de Janeiro waakt. Een rode tram, de ‘Trem de Corcovado’, klimt via het regenwoud tot vlak onder het standbeeld. Na deze rit van 20 minuten dienen nog 220 treden beklommen te worden om het beeld te bereiken, maar het is ook mogelijk de lift of roltrap te nemen. Bovenaan de top wacht een indrukwekkend uitzicht over het park, de stranden en de stad.

Cristo Redentor

“Meer dan 200 wandelpaden voeren langs weelderige watervallen en door groene jungle”

Wirwar aan wandelpaden

Het regenwoud is een heerlijke plek om even te ontspannen. Doordeweeks picknicken veel ‘carioca’s’ (inwoners van Rio) hier in de weelderige omgeving. Een wandeling behoort ook tot de mogelijkheden: het park telt meer dan 200 wandelpaden, die het beste te verkennen zijn met een gids. Het park met een begeleide jeeptour doorkruisen is ook mogelijk. Wie liever zelfstandig op pad gaat, kan een plattegrond kopen bij de kiosk of het bezoekerscentrum of gewoon de wegwijzers volgen.

Heerlijk helder water

De temperatuur kan in Tijuca soms hoog oplopen, maar gelukkig heeft het park verschillende watervallen die voor verfrissing kunnen zorgen. De 2 indrukwekkendste zijn Cascata Gabriela met een kleine waterpoel omringd door hoge bomen en de 30 meter hoge Cascatinha Taunay, vlakbij de entree. Hoewel beekjes en riviertjes voor verkoeling kunnen zorgen, is het belangrijk genoeg drinkwater mee te nemen.

Cascatinha Taunay