KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De rebelse streken van Wroclaw

Smalle kasseienstraatjes met barokke huizen die leiden naar grootse pleinen met gaslampen die nog elke avond handmatig worden ontstoken: in de binnenstad wanen bezoekers zich eeuwen terug in de tijd. Maar buiten de oude binnenstad ligt het moderne Wroclaw. Een levendige studentenstad met culturele festivals, creatieve broedplaatsen en alternatieve kunst. Maak kennis met het rebelse zusje van Krakau.

Rebels is Wroclaw altijd al geweest. Als welvarende Hanzestad wist ze lang onafhankelijk te blijven, tijdens de Koude Oorlog was het een broeihaard van anti-communistisch verzet, waarvan nu honderden bronzen kabouters de stille getuigen zijn, en in de jaren ’80 onststond een levendige punkscene en openden poppodia en cafés die ook nu nog populair zijn. Dankzij die geschiedenis en de jonge bevolking – Wroclaw telt 120.000 studenten – is dit de progressiefste en meest kosmopolitische stad van Polen.

Bronzen kabouters als bezienswaardigheid
Bronzen kabouters als bezienswaardigheid

Wroclaw

Straatkunst in overvloed, vooral in Nadodrze

Culturele reanimatie en straatkunst

Het Centrum voor Culturele Reanimatie of CRK, te midden van troosteloze huurkazernes, is het kloppend hart van de krakersbeweging. Hier kun je terecht voor concerten, theater, installaties en allerhande anarchistische ‘happenings’. Het is ook een walhalla voor fans van straatkunst, net als de omringende en opkomende wijk Nadodrze. Begin bij de metershoge ‘Poort naar Nadodrze’ en wandel langs de muurschilderingen met de gratis In Your Pocket -gids van Wroclaw – straatkunst is op de plattegrond gemarkeerd met het icoontje van een spuitbus. Foto: Michał Węgrzyn - Wikimedia Commons

Bronzen kabouters als bezienswaardigheid

Geïnspireerd door de Amsterdamse provo- en kabouterbeweging van de jaren ’60 en ’70 ontstond in Wroclaw in de jaren ’80 het Oranje Alternatief. Deze anti-communistische protestgroep schilderde ludieke leuzen en kabouters op de muren en organiseerde ‘happenings’, zoals de Kaboutermars in 1988 met 15.000 deelnemers. De kabouter werd het symbool van Wroclaw en sinds 2001 worden her en der bronzen beeldjes geplaatst. Honderden zijn het er inmiddels; ze zijn een bezienswaardigheid op zichzelf en hebben hun eigen website .
De kabouter is het symbool van Wroclaw
Bijzondere binnenplaats: Neon Side Gallery

Openluchtmuseum voor neonreclames

Ooit domineerden kolossale, kleurige, knipperende neonreclames het grootsteedse straatbeeld, maar die glazen lichtbuizen zijn zeldzaam geworden. Een inwoner van Wroclaw besloot die neonreclames, veelal daterend uit de socialiastische tijd, te redden. Hij monteerde ze rond een binnenplaats tussen de straten Ruska en Antoniego, waar het bedrijf Reklama ze ooit maakte. Het resulteerde in een wonderlijk openluchtmuseum. Bezoek het ’s avonds als de neon gloeit. Neem een drankje bij club Surowiec. Foto: Maciek16180 - Wikimedia Commons