KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het dak van Afrika

Het is een zeldzaam gezicht in Afrika: een besneeuwde bergtop aan de horizon. Toch is Mount Kilimanjaro nét zo Afrikaans als leeuwen en giraffes. Juist vanwege de bijzondere locatie geniet het dak van Afrika een grote populariteit bij fanatieke wandel- en klimfanaten. Wie zich niet wil wagen aan de lange weg omhoog, kan altijd nog genieten van het spectaculaire landschap eromheen.

Sinds 1973 behoort het massief, dat in feite 3 vulkanen omvat, samen met het gebied eromheen tot het Nationaal Park Kilimanjaro. Het park beslaat inmiddels 75.575 hectares regenwoud, hooglandwoestijnen en gletsjers. Omdat de hoogste top (op een ijle 5.895 meter) zomaar 5 kilometer boven zijn omgeving uittorent, wordt Kilimanjaro ook wel de hoogste vrijstaande berg ter wereld genoemd.

Zonsondergang bij Mount Kilimanjaro
Zonsondergang bij Mount Kilimanjaro

Kilimanjaro

Naar de top

De top van Kilimanjaro is bereikbaar voor iedereen met voldoende conditie, hoewel het een flinke klim is: de top ligt op bijna 6 kilometer hoogte en het omringende land op gemiddeld 900 meter. Klimgerei is niet nodig; de meeste mensen bereiken de rand van de hoogste krater met niet meer dan een wandelstok via een pad dat geleidelijk aan omhoog loopt. Warme kleren en doorzettingsvermogen zijn wel onontbeerlijk: de spectaculaire route omhoog begint weliswaar in de tropen maar eindigt deze in de sneeuw. Onderaan lopen olifanten, luipaarden, apen en buffels door groene wouden; bovenaan treft u alleen de meest weerbestendige vegetatie en korstmossen die zich aan de kale rotsen weten te hechten. Zelfs voor de gemakkelijkste route heeft u minimaal 5 dagen en nachten nodig; al was het maar om geleidelijk aan de hoogte te kunnen wennen. Haast is sowieso zonde: het landschap en de uitzichten onderweg verdienen net zoveel aandacht als Uhuru Point, het hoogste punt van het massief.
Het hoogst haalbare in Afrika
De ultieme beloning

Dagtripjes

Natuurlijk hóeft niet iedereen helemaal naar de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Er is voldoende te zien en te doen op de flanken van het massief. De vele wandelroutes in de lagere regionen van het park zijn het makkelijkst te bereiken. Met een fourwheeldrive behoort ook een bezoek aan het Shira Plateau, bekend om zijn rijke fauna, tot de mogelijkheden. Ten slotte kunnen ook sportvissers hun hart en hengel (mét forel) ophalen bij het turquoise kratermeer Chala, aan de oostkant van het park.

+ Lees meer

Lake Chala

Bekijk op de kaart

Kilimanjaro National Park