KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Shanghai Museum: 5000 jaar Chinese geschiedenis

Met ruim 120.000 eersteklas kunstobjecten van nationale waarde is het Shanghai Museum een topattractie. De ongeëvenaarde collectie van 5.000 jaar Chinese kunstgeschiedenis omvat alles tussen rituele bronzen, meesterwerken van vroege schilderkunst, porselein uit de Yuan-dynastie en kalligrafiekunst. Er is zoveel geëxposeerd dat u al minstens een dag zoet bent om maar een fractie te kunnen bekijken en bevatten.

Bijna 40.000 vierkante meter aan expositieruimte verdeeld over 11 zalen: het bezoeken van het museum kan overweldigend zijn. U legt hier een ware tijdreis af door de verschillende dynastieën, langs alle uithoeken van het huidige China. Internationaal wordt vooral de collectie aan bronzen en kalligrafie geprezen vanwege de verfijning. Als u beperkt de tijd heeft, kies dan voor deze zalen.

Shanghai Museum aan het Volksplein
Shanghai Museum aan het Volksplein

Shanghai

Topcollecties brons, kalligrafie en keramiek

De collecties bronzen voorwerpen, kalligrafie en keramiek zijn de toppers van het museum. De bronzen – schatten uit de Shang- en Zhou-dynastieën – zijn tot zo'n 3.500 jaar oud. De gebruiksvoorwerpen, zoals driepotige ketels, schalen en klokken, zijn veelal gedecoreerd met dieren. Kalligrafie, een schrijfkunst waarbij Chinese karakters met een penseel worden geschreven, stamt eveneens uit de Shang-dynastie. De oudste bekende teksten zijn gegraveerd in bot. Het antieke keramiek loopt uiteen van potten uit de steentijd en groengrijs geglazuurde vazen tot witte porseleinen beelden uit de Ming-dynastie. In het theehuis van het museum kunt u even op adem komen, en in de museumwinkel staan imitaties van de prachtstukken. Jammer dat al dat porselein zo breekbaar is – hoe krijgen we dat heel thuis?

Het museum in de vroege avond

Een allesomvattend museum

Door de jaren heen heeft het Shanghai Museum zijn collectie flink uitgebreid. Sinds de opening in 1952 is het wegens ruimtegebrek al 2 maal verhuisd. In 1993 begon de bouw van het huidige museumgebouw aan het Volksplein in hartje stad. Drie jaar later ging het open. Om te benadrukken hoe allesomvattend de collectie van het museum is, heeft het pand een vierkante basis met daarop een rond bovengedeelte. Want volgens de traditionele Chinese filosofie staat een vierkant voor de aarde en is een cirkel het symbool voor de hemel.