KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De sound van Chicago: house

House, techno, trance, hardcore, acid en alle subgenres die vallen onder de nieuwerwetse parapluterm EDM zijn schatplichtig aan één legendarische dj en één dito discotheek: Frankie Knuckles en The Warehouse. Disco eindigde in Chicago, housemuziek werd er geboren en nog altijd is het nachtleven er extatisch.

Het is 1977 en achter de draaitafels van discotheek The Warehouse staat Frankie Knuckles, die muziekgeschiedenis zal gaan schrijven als ‘The Godfather of House Music’. Saturday Night Fever is een kaskraker in de bioscoop en de hitlijsten worden gedomineerd door de Bee Gees, Tavares en Donna Summer. Disco is het genre du jour, ook in ‘The House’, zoals de club door vaste bezoekers genoemd wordt. Summer klinkt er zelden; hier knallen vooral funky soul- en discoplaten van Cheryl Lynn, Positive Force en First Choice door de speakers. Maar dit zal niet lang meer duren.

Frankie Knuckles, godfather of house music
Frankie Knuckles, godfather of house music

Chicago

Goodbye disco – Hello house!

Op ‘Disco Demolition Night’, in de zomer van 1979, komt een abrupt einde aan de discohype. In een bomvol honkbalstadion in Chicago wordt demonstratief een container vol discoplaten opgeblazen, terwijl leuzen worden gescandeerd als ‘Death to disco’ en ‘Disco sucks!’ Na een paar jaar discogekte is het publiek er klaar mee. Men wil nieuwe muziek – maar die is er niet. Daarom slaat Knuckles aan het experimenteren. Hij mixt discoklassiekers met Europese elektronische new wave en voegt met synthesizers en drumcomputers extra lagen toe. Die edits worden op vinyl geperst en vinden – gelabeld met ‘Music from The House’ of ‘House Music’ – gretig aftrek in de lokale platenzaken. Housemuziek is geboren, een nieuwe muziekstroming die snel de wereld verovert.
De eigenaar van The Warehouse ruikt geld en verdubbelt de entreeprijs. Dat is het teken voor Knuckles om te vertrekken en zijn eigen club te openen: The Power Plant. Samen met zanger Jamie Principle scoort hij hits met Your Love en Baby Wants To Ride. Andere producers volgen Knuckles’ voorbeeld en in 1986 heeft Farley ‘Jackmaster’ Funk met Love Can’t Turn Around de eerste echte wereldhit te pakken. In datzelfde jaar is de house-hausse in Chicago alweer voorbij. Knuckles doet The Power Plant op slot en verhuist terug naar zijn geboortestad New York, die zich ontwikkelt tot de nieuwe househoofdstad van de wereld.
Knuckles legend leeft voort
Gramaphone records

Back to The Warehouse

Waar hoor je de hits van toen en vind je de sfeer van weleer? Deze drie evenementen teleporteren de bezoekers terug naar de hoogtijdagen van de Chicago house. Bezoek deze zomer ook de tentoonstelling ‘Move Your Body: The Evolution of House Music’ – zie de agenda hieronder. Niets is zo veranderlijk als het nachtleven van Chicago; in platenzaak Gramaphone Records liggen de nieuwste flyers.

Queen!

Smart Bar is van oorsprong een gay club, maar tegenwoordig is iedereen welkom. Queen! is de wekelijkse clubavond op zondag van houselegende Derrick Carter, die onder meer The Human League, Modjo en Röyksopp remixte. Time Out Chicago noemt het ‘The greatest house institution in town’.

Wired Fridays

De fenomenale foyer van het Chicago Cultural Center transformeert eens per maand tot discotheek. Househelden als Roy Davis Jr., Michael Serafini en Garrett David draaien hun favoriete klassiekers voor een gemengd publiek. Dansen doe je hier overdag: rond lunchtijd. De toegang is gratis.
Het dak van het Chicago Cultural Center

Hot Mix Lunch

Chosen Few DJs heeft zijn roots in de Chicago-housescene van de jaren 80. Jaarlijks organiseert het dj-collectief ’s zomers The Chosen Few Picnic Weekend, een vierdaags housefestival met 40.000 bezoekers, maar ook een serie maandelijkse en gratis toegankelijke dancefeesten in de openlucht rond lunchtijd.

Wegwijs in Chicago’s nachtleven

De hoogtijdagen van de house zijn in Chicago voorbij. Dankzij de toenmalige senator Barack Obama werd 25 augustus 2004 uitgeroepen tot Frankie Knuckles Day en werd de straat waar The Warehouse stond omgedoopt tot Frankie Knuckles Way. Knuckles overleed in 2014 en in het pand van de legendarische discotheek huist nu een reclamebureau. Verder herinnert weinig aan de ‘Godfather of House Music’ en het ontstaan van een van de succesvolste stromingen in de muziekgeschiedenis.
Housemuziek heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een breed scala aan genres en subgenres, zoals techno, trance, acid, hardcore, deep house en dubstep, samengevat in de Amerikaanse parapluterm EDM (Electronic Dance Music). De oerhouse uit de jaren 80 wordt nu ‘Chicago house’ genoemd en beleeft een comeback – in Europa. Househelden van weleer als Lil’ Louis, Roy Davis Jr. en DJ Sneak worden zelden tot nooit geboekt in hun eigen Chicago, maar wel volop voor clubs, festivals en feesten in Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona en Ibiza.
Chicago kijkt niet achterom, maar blikt ferm vooruit. Ook nu kent de stad een bruisend uitgaansleven dat ruimte biedt aan opkomend talent. Al moet je er wel even de weg weten. ‘The Windy City’ heeft nog een bijnaam: ‘The City of Neighborhoods’ – tientallen buurten hebben elk hun uitgaansgelegenheden. De Chicago River deelt de stad in tweeën: grofweg is de North Side het domein van exclusieve megaclubs met een streng deurbeleid, lange rijen voor de deur en vipruimtes met astronomisch geprijsde flessenservice, terwijl de kleinere, progressievere en minder pretentieuze clubs te vinden zijn in de South Side.
The Warehouse, vol geschiedenis

In West Loop, waar ooit The Warehouse stond, is The Mid nu een van Chicago’s bekendste clubs. EDM-boegbeelden als Tiësto, Avicii en Martin Garrix prijken op de posters, met incidenteel een old school-dj als Derrick Carter of Farley ‘Jackmaster’ Funk. In River North is de SpyBar een kruising van gelikte lounge en dampende club, met hippe electro-house van bijvoorbeeld Digitalism of Crookers. Een nieuwe aanwinst is Primary in Gold Coast, waar voornamelijk lokale opkomende dj’s house, electro en indie-dance door het indrukwekkende geluidssysteem pompen.