KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De stenen ziel van Zanzibar

In Stone Town, de Stenen Stad, wortelt de oude ziel van het tropische eiland Zanzibar. Terwijl de rest van het eiland zich verder ontwikkelde, is hier de afgelopen 2 eeuwen weinig veranderd. Het is een magische plek, waar u heerlijk doorheen kunt slenteren. Een typische wandeling leidt door nauwe, kromme straatjes, langs bazaars, moskeeën en prachtige architectuur.

Zanzibar oogt in eerste instantie klein. Maar het eiland was in de 19de eeuw een van de belangrijkste handelscentra van de Indische Oceaan, en dat kunt u zien aan de prachtige koopmanshuizen. De naam Stone Town is ontleend aan de overwegend stenen architectuur, met als belangrijkste materiaal koraalsteen. Dankzij de vele verschillende culturen op het eiland zijn hier ook veel bouwstijlen samengekomen, wat een uniek geheel is gaan vormen. Stone Town heeft sinds het jaar 2000 een plaatsje op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

De stad dankt zijn naam aan koraalsteen
De stad dankt zijn naam aan koraalsteen

Zanzibar

Een weelde aan bouwstijlen

De kooplieden van Stone Town hebben elkaar van oudsher afgetroefd met de kwaliteit van het handwerk aan hun huizen. Dat heeft geleid tot prachtige resultaten. Vooral de houten deuren zijn ware kunstwerken – u kunt ongeveer 500 exemplaren bewonderen. Zo zijn er de deuren met grote koperen knopen op de huizen die gebouwd werden in Indiase stijl. Deze knopen werden in India oorspronkelijk bevestigd om olifanten te weren, maar zijn hier alleen voor de sier aangebracht. Er zijn ook straten vol voorbeelden van Oost- Afrikaanse, Perzische, Arabische en Europese ambachten. Dit zijn de culturen die samen in de unieke Swahili-cultuur zijn samengesmolten.

De 19de-eeuwse kooplui die in deze huizen (en soms paleizen) vertoefden, vergaarden hun rijkdom met de handel in specerijen en slaven. De specerijen kunt u nog steeds in overvloed vinden op de levendige bazaars. Op de plek waar slaven werden verhandeld, staat nu een indrukwekkend monument.
Anti-olifant architectuur
Het slavernijmonument van Stone Town

Het Paleis der Wonderen

Aan de boulevard van Stone Town bevindt zich een bijzonder bouwwerk: het Paleis der Wonderen. De vierkanten kolos verwierf zijn naam vanwege diens status van een soort Huis van de Toekomst in de tijd van aanbouw. Hier brandde het eerste elektrisch licht op het eiland en bevond zich de eerste elektrische lift. Het was ooit de residentie van de sultan, die vanuit dit paleis de rest van zijn rijk bestierde. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Nationale Museum van Historie en Cultuur van Zanzibar.
Ooit hét bastion van modern vernuft