KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De smaak van Lissabon

Bacalhau, sardinhas, feijoada en pastéis: dat er in Portugal goed wordt gegeten, is alom bekend. Prima reden om van uw weekend in Lissabon een culinaire ontdekkingstocht te maken, met een bezoek aan de 19de-eeuwse versmarkt op vrijdag, een gastronomische tour op zaterdag en op zondag een Portugese kookles met feestmaal. Flesje vinho verde erbij en smullen maar. Bom proveito!

De Portugese keuken is zeer divers. Elke regio heeft zijn eigen traditionele streekgerechten. In de hoofdstad zijn die te proeven in ontelbare hippe restaurants of antieke taveernes. Hier wordt ook ’s werelds lekkerste banket gebakken: pastel de nata. Voor deze warme snack gaan legio culi’s op pelgrimstocht naar de Fábrica dos Pastéis in Belém, die als enige het authentieke 19e-eeuwse recept heeft voor het beroemde geflambeerde roomgebakje. En dat is nog maar één adres op de ellenlange lijst van culinaire hotspots.

Oude versmarkt kreeg een hippe make-over
Oude versmarkt kreeg een hippe make-over

Lissabon

Paradijs voor culi’s: Mercado da Ribeira

Proefwerk op Lissabons grootste markt

Tegenover treinstation Cais do Sodré staat de zwierige Mercado da Ribeira uit 1882. De grootste versmarkt van Lissabon is een paradijs voor fijnproevers. Van keiharde gezouten stokvis en levende krioelende inktvis tot minuscule slakjes in grote netten – hier liggen alle ingrediënten bij elkaar voor een smakelijke maaltijd. ’s Middags en ’s avonds kunt u op de markt zelf smullen: tientallen kraampjes serveren hun specialiteiten. Plek zat: onder het smeedijzeren dak zijn er 500 zitplaatsen en op het terras nog eens 250.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Mercado da Ribeira, Avenida 24 de Julho 49, Cais do Sodré, Lissabon

Op culinaire tour door Mouraria

Taste of Lisboa   is duurder dan de concurrentie, maar een van hun culinaire rondleidingen door Lissabon voert dan ook van het gebaande pad af, naar het multiculturele wijkje Mouraria. In groepjes van maximaal 10 personen maakt u onder leiding van kundige locals een wandeling van 3,5 uur door slingersteegjes en trapstraatjes; u stopt bij 6 delicatessenwinkels, restaurants en tasca’s om te proeven van lokale specialiteiten en Portugese wijnen. Oftewel: een lange, lopende lunch. Prijskaartje: 56 euro inclusief eten en drinken.

+ Lees meer

Taste of Lisboa Mouraria Food Tour

Bekijk op de kaart

Taste of Lisboa Food Tour, vertrek op dinsdag tot en met zaterdag om 15.00 uur van Largo São Domingos, www.tasteoflisboa.com 

“Leer de geheimen van de Portugese keuken tijdens een kookles”

Word een Portugese topkok

Voor wie na het keuren van de ingrediënten en het proeven van de gerechten die typisch Portugese specialiteiten ook zélf wil kunnen bereiden, zijn er in Lissabon legio kooklessen. Bijvoorbeeld bij Cooking Lisbon , waar een groep van maximaal 14 personen met louter verse ingrediënten een traditioneel driegangenmenu bij elkaar kokkerelt. De kookles duurt van 6 tot 10 uur ’s avonds, en na het educatieve kookplezier verslindt de groep de maaltijd uiteraard bij een goed glas wijn. Kosten: 65 euro inclusief diner en drank.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Cooking Lisbon, Travessa do Enviado de Inglaterra, Lissabon, www.cookinglisbon.com 