KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De onderwaterweelde van Zanzibar

Paradijselijke stranden, weelderige bossen en historische architectuur: wat u in Zanzibar boven water vindt is nog maar het begin. Neem een duik onder de waterspiegel, en de Indische Oceaan blijkt een aquarium vol bonte kleuren. Het water is er constant rond de 27 graden, en het zicht is uitstekend – soms wel tot 60 meter.

De onderwaterwereld rondom Zanzibar zit vol prachtige koraalmuren en uitgestrekte riffen voor duikers van elk niveau. In de buurt van Stone Town liggen bovendien een aantal wrakken die een enorme rijkdom aan vissen en ander zeeleven aantrekken. Dankzij de relatief hoge temperatuur van de Indische Oceaan groeien er weinig algen en is het water helder. Beginnende duikers zullen zich het meest op hun gemak voelen aan de kalmere westkust, gevorderden zullen ook aan de oostkust veel van hun gading vinden.

Duiken in de Indische Oceaan
Duiken in de Indische Oceaan

Zanzibar

Een rode zeester

De riffen bij Stone Town

U hoeft niet ver te zoeken voor mooie duikplekken. Vlak uit de kust van Stone Town, het levendige historisch hart van Zanzibar Stad, bevinden zich al een aantal prachtlocaties. De riffen van de eilandjes Murogo, Pange en Nyange zijn net zo drukbevolkt als de straten van de stad. In doolhofachtige koraalformaties huizen grote scholen kleurrijke schepsels, waaronder roggen, murenen en kogelvissen. De duikspots bij het eilandje Murogo worden simpelweg aangeduid als Aquarium 1 en Aquarium 2, en dat zegt eigenlijk al genoeg.

Schildpadden en prachtwrak

Ook Bawe Island beschikt over een prachtig rif. Dankzij de ondiepe ligging van maximaal 18 meter onder de waterspiegel is het geschikt voor zowel gevorderde als beginnende duikers. Aan de noordkant treft u een muur van koraal waarin octopussen zich verschuilen, en met een beetje geluk zit er zelfs een ontmoeting met zeeschildpadden in. Wie wat dieper duikt, kan een bezoekje brengen aan The Royal Navy Lighter, een imposant scheepswrak dat wordt bewoond door grote baarzen en murenen.

“Wie geluk heeft ontmoet zeeschildpadden en octopussen”

Een ontmoeting met een walvishaai

Grotten en reuzen bij Mnemba

Vlak bij Mnemba, een atol voor de wat ruigere oostkust van Zanzibar, bevindt zich de zogenoemde ‘big wall’. Deze populaire duiklocatie voor gevorderden torent 60 meter boven de zeebodem uit en herbergt een aantal grotten die prima zijn te verkennen. Van oktober tot december bezoekt een flinke populatie walvishaaien de wateren rondom het eilandje. Een uitstekende  gelegenheid om deze reusachtige vissen, die tot wel 12 meter lang kunnen worden, van dichtbij mee te maken. Ze zijn ongevaarlijk.