KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De ongeschonden natuur van Bonaire

In het noordwesten van het eiland Bonaire ligt het Nationaal Park Washington Slagbaai. Met maar liefst 5.600 hectare aan ongeschonden natuur beslaat dit park eenvijfde van het eiland. Het park, opgericht in 1969, is het eerste nationale park van de Nederlandse Antillen. Het natuurgebied bestaat uit stranden, zandduinen, bos, mangroven en ‘saliñas’, een soort zoutmeren.

Inheemse planten en dieren, waaronder veel bedreigde soorten, worden in dit park beschermd. Zo leven hier flamingo’s, papegaaien en leguanen. Ook trekvogels nemen hier hun toevlucht, en op de stranden leggen zeldzame zeeschildpadden hun eieren. Behalve verschillende wandelroutes lopen er ook 2 autoroutes door het gebied. Deze zijn 28 en 45 kilometer lang. De hoofdingang ligt aan de zuidoostkant van het park, op ongeveer 5 kilometer van het dorp Rincon. Hier staat een okergeel pakhuis, waar de bezoekers entreebewijzen kunnen kopen.

Waar komt de naam vandaan?

De naam Washington Slagbaai verraadt een hele geschiedenis. Het park ligt op de locatie van enkele voormalige plantages. De laatste eigenaars, die onder meer zout, houtskool en aloë exporteerden, noemden de noordelijke plantage Amerika. Bij de ingang stond een klein kantoortje waar de plantagearbeiders hun loon konden halen. Omdat de plek zo belangrijk voor ze was, noemden zij die Washington, naar de hoofdstad van Amerika. Deze naam is gebleven. ‘Slagbaai’ verwijst naar het slachten van de geiten destijds. Die werden vervolgens gezout en al naar Curaçao verscheept.

+ Lees meer

Nationaal Park museum

Bekijk op de kaart

Washington Slagbaai National Park Visitor Center, Bonaire, Caribisch Nederland

Zout heuvels

De saliñas van Bonaire

Op Bonaire is er een groot aantal ‘saliñas’ te vinden, zoutmeren. De grootste liggen in Washington Slagbaai. Vroeger stond het water van de zee veel hoger dan nu. Bij het dalen van het waterpeil bleef een deel van het zoute water achter de koraalriffen staan, waardoor de saliñas ontstonden. De meren zijn belangrijk voor de bescherming van het koraal, omdat ze schadelijke deeltjes uit het regenwater filteren. Flamingo’s vinden dit zoute water heerlijk.

+ Lees meer

De groene leguaan

Fauna van Washington Slagbaai

In Washington Slagbaai leven verschillende inheemse diersoorten. Zo is er de groene leguaan, die op andere plaatsen zeldzaam is, omdat er vanwege zijn smakelijke vlees veel op hem wordt gejaagd. In het park wordt hij beschermd. De leguaan vertoont zich vaak tussen de rotsen of in de buurt van cactussen. Exotische vogels zoals het suikerdiefje en de spotlijster zijn er ook. Die kunnen het best worden gespot rondom het koele water van het meertje Pos Mangel. Met wat geluk laat zelfs de felgekleurde Caribische papegaai zich zien.

Wandelen naar de top van de Brandaris

Voor wandelaars zijn er in Washington Slagbaai 3 uitgestippelde routes. Twee daarvan leiden naar het hoogste punt van Bonaire, de Brandaris. Deze heuvel van 241 meter hoog werd vroeger gebruikt als vuurtoren. De naam is een verbastering van het Nederlandse ‘Brand, daar is’. De heuvel kan het beste vóór 12 uur ’s middags worden beklommen. Daarna is het al gauw te heet om deze uitdaging aan te gaan. Vanaf de top van de Brandaris is op heldere dagen zelfs de kust van Venezuela te zien.

+ Lees meer

Woestijnlandschap
Supladó Spuitgat

Natuurlijke bezienswaardigheden

Washington Slagbaai heeft een aantal bijzondere natuurlijke attracties. Drie kilometer vanaf de hoofdingang ligt bijvoorbeeld de saliña Matijs. Dit zoutmeer is geliefd bij de flamingo’s, die zich hier voeden. Aan de noordoostzijde van het park ligt het zogenaamde Supladó Spuitgat. Hier slaan de oceaangolven zo hard op de trechtervormige inham, dat er door de luchtdruk een wonderlijke zoutnevel ontstaat. En dan is er ook nog Boka Kokolishi, een van de mooiste inhammen van het eiland. Vanwege de hoeveelheid algen heeft het zeewater hier een vreemde, paarsachtige gloed.