Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het beroemdste strand ter wereld: Copacabana

Copacabana is met stip ’s werelds beroemdste strand. De boulevard werd ontworpen door de Braziliaanse architect Roberto Burle Marx, Fred & Ginger dansten in het Copacabana Palace, en sterren als La Dietrich en Lady Di logeerden er. Het strand aan de halvemaanvormige baai is tientallen meters breed en ligt mooi tussen de rotspartijen en wuivende palmbomen. En of het nu ’s morgens vroeg is of ’s avonds laat: het is er altijd druk.

‘At the Copa, Co-pa-ca-baaa-na’: het grandioze art-decohotel Copacabana Palace inspireerde Barry Manilow in de jaren ’70 tot een wereldhit. ‘Copacabana’ speelt zich weliswaar niet hier af, want de evergreen gaat over een nachtclub, ‘the hottest spot north of Havana’. Maar het idee ontstond hier wel, na een verhitte discussie in de hotelbar of er ooit een lied met die titel was gemaakt. Onlangs kreeg het hotel een grondige opknapbeurt. Ook de omringende wijk herwint de grandeur van weleer.

Het strand van Copacabana bij zonsondergang
Het strand van Copacabana bij zonsondergang

Rio de Janeiro

Golvende bestrating in wit en zwart marmer

Pootjebaden op het strand

Copacabana is makkelijk bereikbaar per metro: stap uit op station Siqueira Campos en u bent in het centrum van de wijk, op 4 blokken van het strand. De eerste kilometer van het strand, dat eigenlijk Praia do Leme heet, is wat rustiger, en bij luxehotel Windsor Atlantica houden beveiligers een oogje in het zeil. Zwemmen kan gevaarlijk zijn: de golfslag is krachtig, de zeebedding loopt steil af en er staat vaak een sterke stroming. Maar ach, pootjebaden is ook fijn.

Praia de Copacabana is een plaatje

Copacabana staat niet voor niets op vele ansichtkaarten – vanwege het prachtige strand, maar zeker ook vanwege de bestrating. Roberto Burle Marx bedacht het golvende mozaïek in zwart en wit marmer waar duizenden Cariocas en toeristen dagelijks overheen slenteren en joggen. Het strand is the place to be om te zonnen, voetvolleyballen en te flirten. Strandbarretjes verkopen gekoelde kokosnoten, ijskoude Brahma-biertjes en vers bereide caipirinha’s. Langs de boulevard wordt geshopt en gegeten en na zonsondergang zwaaien de deuren open van de heetste nachtclubs ten zuiden van Havanna. Het leven is goed aan het strand van Copacabana.

“Strandbarretjes verkopen gekoelde kokosnoten, ijskoude biertjes en vers bereide caipirinha’s”