KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Toren van Belém: ode aan de ontdekkers

Het is een stukje buiten het centrum maar toch een verplicht nummer voor de bezoekers van Lissabon: de Toren van Belém aan de Taag. Gebouwd als fort ter verdediging van het nabijgelegen Hiëronymietenklooster is het een trotse herinnering aan de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama – en de grandeur van het Portugese koloniale imperium van weleer.

De Torre de Belém is gebouwd in de vroege 16de eeuw, toen Portugal een wereldmacht was, met koloniën van de Amerika’s en Afrika tot in het Verre Oosten. De toren doet herinneren aan ’s lands grote ontdekkingsreizigers: Vasco da Gama, de ontdekker van de zeeroute naar India, Pedro Álvares Cabral, de ontdekker van Brazilië, Bartolomeu Dias, die als eerste Kaap de Goede Hoop rondde, en Ferdinand Magellaan, die als eerste de wereld rondvoer. Even verder op de kade zijn ze stuk voor stuk te zien op het ‘ontdekkersmonument’.

Een sierlijk manuelijns bouwwerk

De Toren van Belém is ook om een andere reden van historisch belang: dit is het enige bouwwerk dat oorspronkelijk gebouwd is in de sierlijke laatgotische manuelstijl, vernoemd naar koning Emanuel I. Andere manuelijnse monumenten verrezen in gotische stijl en werden later verbouwd, maar deze 35 meter hoge toren werd direct getooid met de typische kenmerken als zuilen in de vorm van gevlochten touwen, rijkelijk gedecoreerde kruisribgewelven en waterspuwers in de vorm van dierenkoppen. De Toren van Belém is een van de populairste toeristische attracties van Lissabon. Vooral rond zonsondergang, als de witte kalksteen baadt in een goudgele gloed, is het een prachtig plaatje. Het uitzicht vanaf het dak op de Taag, de 2.277 meter lange hangbrug en het Christusbeeld aan de overkant (103 meter hoog inclusief zuil) is onvergetelijk.

“De Toren van Belém is het enige oorspronkelijke bouwwerk in manuelstijl”

Het 20ste-eeuwse Monument der Ontdekkingen

Het graf van Vasco da Gama

De expeditie naar de wijk Santa Maria de Belém is ook al de moeite waard omdat u nóg 2 topattracties krijgt. Iets verderop staat de Padrão dos Descobrimentos, een 52 meter hoog monument in de vorm van een schip met gebolde zeilen. Hier zijn de hoofdrolspelers uit de Portugese geschiedenis te zien, met op de boeg Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique de Avis). In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden was hij zelf geen groot zeevaarder; hij initieerde en financierde de grote ontdekkingsreizen. Vlakbij staat ook het grandioze Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) met het graf van Vasco da Gama.
Werelderfgoed: het 16de-eeuwse Hiëronymietenklooster