KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Schildpadden spotten op Curaçao

Een ontmoeting met een vredig voorbij zwemmende zeeschildpad is een onvergetelijke ervaring. Rond Curaçao worden de gepantserde prehistorische zoogdieren regelmatig gespot, maar ze blijven ernstig bedreigd en dus zeldzaam. Welke schildpadsoorten zijn er? Waar zwemmen ze rond? Wanneer klimmen ze het strand op om te nestelen? En waar is de kans het grootst om mee te maken dat zo’n nest uitkomt en de babyschildpadjes naar zee kruipen?

Van de 7 soorten schildpadden die in de wereldzeeën voorkomen, zijn er 5 te vinden in de wateren rond Curaçao. De soepschildpad is bedreigd en mag ondanks zijn ongelukkige naam ook hier niet meer worden gegeten. Dat geldt ook voor de dikkopschildpad. De karetschildpad en de lederschildpad staan zelfs op uitsterven. Die laatste soort zoekt liever het diepere water op en vertoont zich maar zelden, maar de andere 3 kunt u tegenkomen als u aan het duiken of snorkelen bent.

Schildpad in de zee nabij Westpunt
Schildpad in de zee nabij Westpunt

Curaçao

Op zoek naar de zeeschildpad

De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is onderwater het grootst bij Playa Lagun, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao. Soms willen ze niets weten van pottenkijkers, maar het komt vaak voor dat ze nieuwsgierig zijn en naar mensen toe komen.
In de baaitjes van het nationaal park Shete Boka klimmen de beesten het strand op om eieren te leggen. Als zo’n nest uitkomt, klauteren de babyschildpadjes met tientallen tegelijk naar zee. Let wel: zeeschildpadden zijn bedreigd, dus pak ze niet vast, gebruik geen zaklamp en verstoor het nestelen niet. Geen geluk? In het Sea Aquarium in Willemstad kunt u gegarandeerd schildpadden onderwater van dichtbij bekijken – hier zijn ze zelfs te voeren.

Nationaal park Shete Boka

De soepschildpad houdt van zonnen

Zeeschildpadden worden rond een meter lang, wegen 70 tot 200 kilo en kunnen ruim 80 jaar oud worden. De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren. De soepschildpad leeft in ondiep water en eet zeegras – dit is ook de enige zeeschildpad die wel eens voor de lol aan land komt, om te gaan liggen zonnen op het strand. De 3 soorten leven overdag, maar hun eieren leggen ze ’s nachts. De nesten komen ook alleen uit in het donker.

“Als een nest uitkomt, klauteren de babyschildpadjes met tientallen tegelijk naar zee”